Noord-Korea verbreekt banden met Maleisië vanwege uitlevering aan VS, ‘Washington zal prijs betalen’
Noord-Koreaans leider Kim Jong-un. Foto: AFP

Vanwege de uitlevering van een Noord-Koreaanse man aan de Verenigde Staten verbreekt Noord-Korea de diplomatieke relaties met Maleisië. Een Maleisische rechter gaf toestemming voor de overdracht van de verdachte op grond van verdenkingen van witwassen.

Staatszender KCNA van Noord-Korea berichtte dat Washington ‘een prijs zal betalen’. Het beschuldigt Maleisië van een ‘niet te vergeven misdaad als ondergeschikte van Amerikaanse druk’.

Het dictatoriale regime in Pyongyang reageerde eerder op de dag al gepikeerd op pogingen van de Amerikaanse regering om contact te leggen. Dat is pas aan de orde als de VS stoppen met hun ‘vijandige beleid’, doelend op onder meer de sancties en Amerikaanse legeroefeningen in de regio.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zinspeelde in Zuid-Korea naast diplomatiek overleg op nieuwe drukmiddelen, zonder in detail te treden.

Schommelende houding

De relatie tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten is gespannen. Eerder waarschuwde het land de VS dat het zich niet moeien met hun land, ‘als het de komende vier jaar vredig wil blijven slapen’. De dreigende taal kwam van Kim Yo-jong, de zus van de huidige Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, zo berichtte het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap maandag. Aanleiding waren de nieuwe gezamenlijke militaire oefeningen die de VS en aartsrivaal Zuid-Korea vorige week zijn gestart. Om spanningen te vermijden gaat het om computersimulaties en niet om veldoefeningen. De medewerkers van Joe Biden hebben de voorbije weken bovendien geprobeerd om contact te leggen met het Noord-Koreaanse regime, maar ze vonden geen gehoor.

Kim Yo-jong vindt dat de VS geen toenadering kan proberen te bekomen, terwijl het militaire oefeningen organiseert met aartsvijand Zuid-Korea.

Onder de vorige Amerikaans president Donald Trump was er sprake van een tijdelijke toenadering tussen de VS en Noord-Korea. Donald Trump en Kim Jong-un hadden toen een aantal historische ontmoetingen, maar de toenadering draaide in februari 2019 uit op een mislukte top in het Vietnamese Hanoi. Sindsdien zitten de relaties in het slop. Op het achtste partijcongres van de Noord-Koreaanse Arbeiderspartij had Kim Jong-un wel benadrukt dat hij de internationale banden wil verbeteren.