Wikipedia krijgt een betalende versie
Foto: EPA

Het geld halen waar het zit: bij Wikipedia willen ze zich er eens aan wagen.

Eerst het goede nieuws: de Wiki­pedia die we sinds twintig jaar ­kennen, blijft gewoon gratis ­toe­gankelijk. Maar Wikimedia, de non-profitorganisatie achter de online encyclopedie, wil extra fondsen werven door grote ondernemingen aan te zetten tot betalen.

Onder de naam Wikimedia Enterprise zal Wikimedia een soort ‘pro’ versie van Wikipedia aanbieden. Die lijkt vooral bedoeld voor grote internetbedrijven die de ­inhoud van Wikipedia intensief gebruiken als onderdeel van hun eigen (winstgevende) websites. Als je een zoekopdracht uitvoert op de zoekmachine van Google, zie je bijvoorbeeld vaak in een venstertje informatie die rechtstreeks uit ­Wikipedia is gehaald. Ook de ­virtuele assistenten Google Assistant, Alexa (Amazon) en Siri (Apple) putten informatie uit Wiki­pedia.

De internetreuzen zijn eigenlijk klaplopers: ze gebruiken Wikipedia als bron van betrouwbare informatie, soms zonder dat die daar zelf van op de hoogte wordt gebracht. Zo besloot Youtube (een onderdeel van Google) in 2018 om video’s die complottheorieën bevatten te voorzien van extra, correcte informatie afkomstig van Wikipedia. Google deed dat zonder Wikipedia ook maar in te lichten. Google-moederbedrijf Alphabet maakte vorig jaar 13 miljard euro winst, Wikimedia heeft jaarlijks zo’n 100 miljoen inkomsten van grote en kleine giften.

De internetreuzen doen weleens giften aan Wikimedia, maar kosten en baten lijken toch niet helemaal eerlijk verdeeld. Wikimedia Enterprise zou daar iets aan kunnen veranderen. In ruil krijgen die bedrijven een betere dienstverlening. Ze kunnen alle inhoud van Wikipedia ‘opzuigen’ en bewerken voor eigen toepassingen, en krijgen bijvoorbeeld meldingen elke keer een artikel wordt aangepast.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig