Boliviaanse oud-president Añez onwel in gevangenis
Foto: EPA-EFE

De voormalige interim-presidente van Bolivia Jeanine Añez is onwel geworden in de gevangenis. Dat heeft haar advocaat woensdag gezegd.

In de cel raakte ze onwel als gevolg van een hoge bloeddruk. Volgens haar advocaat verkeerde ze zelfs ‘in kritieke toestand’ en wordt ze nu behandeld met zuurstof. De directie van de gevangenis in La Paz waar ze verblijft, verzekerde echter dat haar toestand stabiel is en dat ze onder medisch toezicht staat.

‘Politieke vervolging’

Afgelopen weekend besliste een rechter dat Añez vier maanden in voorlopige hechtenis moest. Ze wordt ervan beschuldigd een staatsgreep te hebben geleid tegen haar socialistische voorganger Evo Morales. Añez ontkent zelf de aantijgingen en heeft het over politieke vervolging.

De regering van Peru meldde dat een van de voormalige ministers van Añez, Roxana Lizarraga, asiel heeft aangevraagd in het buurland. Na haar arrestatie tweette Añez zondag: ‘Ze sturen me vier maanden naar de gevangenis in afwachting van een proces over een ‘staatsgreep’ die nooit heeft plaatsgevonden.’

In Bolivia zijn er al in verschillende steden, waaronder in hoofdstad Sucre en in de steden Cochabamba, La Paz (waar de overheid zetelt), Trinidad en Santa Cruz, protesten geweest tegen haar arrestatie.

Morales

Haar gevangenisstraf volgt na een klacht die in december werd ingediend door een voormalig lid van de partij van Evo Morales (president tussen 2006 en 2019). Dat partijlid beschuldigde de voormalige presidente ervan Morales in november 2019 van de macht te hebben verdreven.

Morales trad na de verkiezingen in oktober 2019 terug onder militaire druk. Volgens het leger en veel Bolivianen had de toenmalig president de verkiezingen gewonnen door te frauderen. De linkse Morales werd opgevolgd door oppositieleider Jeanine Áñez. De centrumrechtse politica was tot november 2020 waarnemend president. Bij de verkiezingen in oktober won de partij van Morales weer, Luis Arce is nu de leider van het land.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in