Verkiezingen Nederland: VVD blijft grootste partij in exitpoll
Foto: ROBIN UTRECHT

Nadat de stembureaus in Nederland om 21 u zijn gesloten, blijkt uit de exitpoll dat de VVD de grootste partij blijft, met 36 zetels in de Nederlandse Tweede Kamer. De sterkste stijger is D66. Het wordt de tweede partij met 27 zetels, een winst van maar liefst acht zetels.

Uit een exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos, in opdracht van de Nederlandse omroep Nos, blijkt dat het Nederlandse vertrouwen in de heersende rechts-liberale partij VVD niet erg geschonden is door het schandaal waardoor de regering van premier Mark Rutte (VVD) aftrad. De partij haalt zelfs drie zetels meer dan bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen.

De ontslagnemende minister-president van Nederland, Mark Rutte, is ‘supertrots’ op de winst die zijn partij volgens de exitpolls boekt. Dat heeft hij in eerste reactie gezegd. Hij benadrukt wel dat de volgende regering nog ‘heel, heel, heel veel’ te doen staat.

De premier zonder idealen (+)

De links-liberale regeringspartij D66 krijgt ook een boost, en haalt niet minder dan acht zetels meer dan vier jaar geleden, 27 in totaal. De christendemocratische regeringspartij CDA verliest er vijf en strand op veertien zetels.

De sociaaldemocratische PvdA blijft stabiel op negen zetels. De oppositievoerende, extreem-rechtse PVV van Geert Wilders krijgt volgens de exitpoll zeventien zetels, een verlies van drie. De rechts-populistische partij van Thierry Baudet, Forum voor Democratie, wint dan weer vijf zetels en klokt af op zeven.

‘Iedereen wil iets van je, behalve Mark Rutte’ (+)

Nos meldt dat er nog lange rijen kiezers wachten aan de stembureaus, al zouden die sluiten om 21 u. Volgens de Kiesraad mag iedereen die voor sluitingstijd ‘in of bij de ingang’ van het stembureau stond, nog stemmen. De opkomst zou volgens de exitpoll 82,6 procent bedragen. Dat zou dan de hoogste opkomst sinds 1986 zijn, toen 86 procent van de Nederlanders een stem uitbracht.

De exitpoll van Ipsos is een peiling bij mensen die gestemd hebben en het stembureau verlaten. Het gaat dus niet om een officiële uitslag. Zeker dit jaar, nu er door de coronamaatregelen over meerdere dagen en met brieven is gestemd, kan de uitslag tot twee zetels verschillen van de exitpoll, schat Nos.

Eerder gaf buitenlandjournalist Dominique Minten in onderstaande video al een verklaring voor het succes van Mark Rutte.