De Amerikaanse president Joe Biden vindt zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin een moordenaar. Hij waarschuwde ook dat Poetin ‘een prijs zal betalen’ voor zijn bemoeienis in de Amerikaanse verkiezingen. De uitspraken zetten kwaad bloed in Moskou.

In een interview op de Amerikaanse zender ABC vroeg journalist George Stephanopoulos de Amerikaanse president Joe Biden of hij denkt dat de Russische president een moordenaar is. ‘Ja, dat denk ik’, klonk het antwoord.

Biden dreigde ook met consequenties voor de vermoedelijke bemoeienis van Rusland in de Amerikaanse presidentsverkiezingen afgelopen november. ‘Hij zal een prijs betalen’, aldus Biden. Journalist George Stephanopoulos vroeg Biden daarop wat de gevolgen zouden zijn. ‘Dat zal je binnenkort wel zien’, antwoordde de president.

De Amerikaanse president zei dat hij Poetin al had gewaarschuwd in een telefoongesprek in januari. ‘Wanneer ik vaststel dat dit is gebeurd, wees dan voorbereid’, aldus Biden. Hij ging daar verder niet op in. Wel merkte hij ook op dat Washington en Moskou kunnen samenwerken, bij gemeenschappelijke belangen.

• Biden en Poetin verlengen kernwapenverdrag

De uitspraken van Biden vallen niet in goede aarde in Moskou. Vjatsjeslav Volodin, voorzitter van de Staatsdoema (het Russische Lagerhuis), spreekt van een aanval op Rusland. ‘Dit is hysterie door onmacht’, aldus Volodin op Telegram. ‘Poetin is onze president en een aanval op hem, is een aanval op ons land.’ Volgens hem beledigde Biden de Russische burgers. Voorlopig is Volodin de hoogstgeplaatste functionaris die reageerde op het interview.

Volgens de geheime diensten van de Verenigde Staten zette Rusland zich tijdens de presidentsverkiezingen in november in voor toenmalig president Donald Trump en probeerde Moskou Biden te schaden. Moskou probeerde onvrede te zaaien en de verkiezingen te beïnvloeden. Het rapport van het bureau van Avril Haines, coördinator van de geheime diensten, stelt dat Poetin en zijn regering dat ‘goedkeurden en doorvoerden’.

Poetin roept ambassadeur terug uit VS

Intussen heeft Rusland de Russische ambassadeur in de Verenigde Staten, Anatoli Antonov, teruggeroepen voor overleg. Dat meldt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken volgens de Russische persagentschappen. Moskou wil vermijden dat de relaties met Washington onherroepelijk aftakelen.

Volgens een persbericht van het ministerie is Antonov ‘uitgenodigd in Moskou voor overleg om te analyseren wat moet gebeuren en waar we moeten heen gaan wat betreft de relaties met de Verenigde Staten’.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig