Acht doden na drie schietpartijen in Atlanta, dader beweert dat aanval niet racistisch was
De dader viseerde Aziatische massagesalons, maar beweert dat hij geen racistisch motief had. Foto: AP

De politie heeft een man opgepakt die acht mensen op drie locaties in Atlanta en Acworth heeft doodgeschoten. Zes van de acht slachtoffers zijn volgens de politie Aziatische vrouwen, maar de dader beweert dat hij geen racistisch motief had.

De schietpartijen vonden dinsdag plaats in drie wellnesscentra in de staat Georgia. Twee schietpartijen vonden plaats in het noorden van de stad Atlanta, in twee wellnesscentra tegenover elkaar in dezelfde straat. Een uur eerder kwam een ander wellnesscentrum onder schot in Acworth, 48 kilometer verder in de county Cherokee, ten noordwesten van de stad.

Tijdens een persconferentie bevestigde de politiechef van Atlanta, Rodney Bryant, dat bij de twee schietpartijen in zijn stad vier vrouwen van Aziatische afkomst zijn doodgeschoten. Ook in Acworth kwamen twee vrouwen van Aziatische afkomst om. De twee andere slachtoffers in Acworth zijn volgens de politie een man en een vrouw. Een negende slachtoffer raakte gewond.

Enkele uren na de incidenten pakte de politie een verdachte, een 21-jarige man uit het nabijgelegen Woodstock. De jongeman erkende zijn verantwoordelijkheid voor de schietpartijen in Aziatische massagesalons, maar zegt gehandeld te hebben ‘zonder racistisch motief’, aldus een lokale politieverantwoordelijke in een persbericht.

De man zei wel tegen de politie dat hij zou lijden aan een ‘seksuele verslaving’. ‘Hij insinueerde dat hij problemen heeft, een mogelijke seksuele verslaving, en verschillende van die plaatsen zou hebben bezocht in het verleden’, aldus de lokale autoriteiten.

De drie schietpartijen vonden plaats op een ogenblik dat de Aziatische bevolkingsgroepen binnen de Verenigde Staten meer racistische agressie tegen hen melden.