Aangekondigd verbod op zingende vrouwen wordt afgevoerd in Afghanistan
Afghaanse meisjes op weg naar school in Herat, Afghanistan. Foto: EPA-EFE

Het Afghaanse ministerie zegt dat een verbod op zingende vrouwen niet strookt met hun standpunten. Uitgelekte plannen daartoe lokten de voorbije dagen luidkeels protest uit.

Vorige week deed een gelekte brief van de onderwijsautoriteiten in Kaboel heel wat stof opwaaien in Afghanistan. Daaruit zou blijken dat er plannen zijn om zingen op publieke evenementen te verbieden voor meisjes ouder dan twaalf jaar, tenzij het evenement enkel door vrouwen wordt bijgewoond. Meisjes zouden ook geen les meer mogen krijgen van een mannelijke muziekleraar.

Heel wat Afghanen reageerden geschokt op de brief. Zingende koormeisjes zijn een vast onderdeel van verschillende Afghaanse ceremonies. Volgens de beleidsmakers moet het verbod ertoe leiden dat meisjes zich beter op hun studies kunnen concentreren, maar critici zien er een knieval naar de Taliban in. Onder de Taliban was muziek verboden in de periode rond de eeuwwisseling. Vrouwen mochten toen ook geen onderwijs genieten.

#IAmMySong

Via sociale media lieten de Afghaanse vrouwen, onder wie de aanvoerder van het nationale vrouwenvoetbalteam, zich luidkeels horen onder de hashtag #IAmMySong. De vrouwen zingen hun favoriete liedje en delen dat met hun volgers. Hun gezang vindt weerklank, want het ministerie van Onderwijs heeft zondag een verklaring afgelegd waarin het stelt dat het verbod niet strookt met hun standpunten. Het zal de zaak ook opnemen met de autoriteiten in Kaboel.

De ophef komt op een gevoelig moment voor de Afghaanse regering, die onder druk staat om vredesonderhandelingen te voeren met de Taliban.