“Beter meteen goed renoveren voor de toekomst dan jaren te sukkelen met een oude ketel”
Foto: Shutterstock.com

Wie een oude woning koopt, weet natuurlijk wel dat er extra budget voorzien moet worden om het op te knappen. Maar waaraan spendeer je dan dat budget? Voor Mark Maes (47) was de keuze alvast snel gemaakt. “Door energiebesparend te renoveren, konden we verschillende premies ontvangen en moeten we minder hoge energiefacturen betalen, een win-winsituatie, toch?”

Mark Maes (47) was niet echt op zoek naar een nieuwe woonst, maar tijdens een fietstocht ontdekte hij een huis dat perfect voldeed aan zijn droomwoning. Tenminste toch aan de buitenkant: een mooie historische gevel, veel ruimte, een grote tuin en garage en een ideale ligging niet ver van het centrum van Leuven. Enig minpuntje? De elektriciteit, het sanitair, de verwarming en de ramen waren verouderd. “Doordat ik het huis voor een correcte prijs kon kopen, bleef er nog voldoende budget over om die ‘mankementen’ aan te pakken”, zegt Mark. “Ik had voor mezelf al uitgemaakt dat ik er een energiezuinige woning van wilde maken, vooral met extra isolatie en nieuwe ramen. Maar toen ik de sleutel in handen kreeg en mijn vriendin de verwarming wilde aanzetten omdat ze het koud had, bleek dat de ketel defect was.”

Weggesmeten geld

Mark was ervan overtuigd dat met een wisselstuk de ketel wel snel gerepareerd zou zijn. “Gelukkig kon de vakman die ik daarvoor belde snel een kijkje komen nemen”, gaat Mark verder. “Maar toen hij de ketel zag, zei hij meteen heel eerlijk dat het weggesmeten geld zou zijn om die nog te repareren. De ketel bleek meer dan twintig jaar oud te zijn, de wisselstukken die nodig waren zouden makkelijk 1.000 euro kosten en waren niet makkelijk verkrijgbaar. Hij stelde ons de vraag of het niet wijzer zou zijn om over te schakelen op gas.”

Hybride gasketel

Mark had zich al wat verdiept in energiezuinig renoveren en hoeveel hij zou besparen door over te schakelen op gas. “Voor de brandstof- en onderhoudskosten betaal je toch een stuk minder dan wanneer je verwarmt met stookolie”, geeft Mark toe. “Alleen met dat al bespaar je jaarlijks meer dan het dubbele. Mooi meegenomen is ook dat je met een condensatieketel op gas tot bijna 25% minder CO2 uitstoot.”

“Dankzij het advies van onze vakman, kregen we een duidelijk beeld van welke mogelijke oplossingen voor ons geschikt waren”, gaat Mark verder. “Een gasaansluiting bleek er in de straat te zijn en door zijn berekening werd ook al snel duidelijk dat een hybride gasketel ons een veel lagere energiefactuur zou opleveren. De kost van de installatie zou op minder dan tien jaar terugverdiend zijn. Maar als we dan ook nog eens de kosten en toekomstige kosten voor die oude ketel in rekening brachten, was er geen enkele reden meer om het niet te doen.”

Recht op verschillende premies

“En dat was niet het enige goede nieuws”, vult Mark nog aan. “Bleek ook dat we recht hadden op verschillende premies als we onze energiebesparende renovatiewerken zouden combineren. Naast het laten installeren van een hybride ketel hebben we ook het dak geïsoleerd en de ramen voorzien van hoogrendementsglas. Hierdoor konden we aanspraak maken op de totaalrenovatiebonus van Fluvius. En mooi meegenomen is natuurlijk ook dat onze woning over 30 jaar ook nog voldoet aan de energie-eisen die door de Vlaamse regering zijn vooropgesteld.”

Ben jij net als drie miljoen Belgen overtuigd van de vele voordelen van gas? Doe een beroep op een Cerga-installateur in de buurt en maak vlot de overstap van stookolie naar aardgas.

Gas is bron van positieve energie.
Lees hier meer over de voordelen van verwarmen met gas.

Ontdek hier nog meer voordelen over gas »