Stappenplan om duurzaam te (ver)bouwen en verwarmen
Foto: Shutterstock.com

Ga je bouwen of verbouwen én wil je dat liefst zo duurzaam mogelijk aanpakken zonder de energiefactuur uit het oog te verliezen? Dan helpt dit stappenplan je alvast om duurzame energiekeuzes te maken voor een groene(re) woning en zo te voldoen aan de steeds strengere energiedoelstellingen die Vlaanderen oplegt voor onze woningen.

Elke woning verbruikt energie. Om je ecologische voetafdruk nu en in de toekomst te verkleinen is het noodzakelijk om de juiste energiekeuzes te maken. Die keuzes bepalen niet alleen een verminderde CO2-uitstoot, maar zorgen er ook voor dat je in de toekomst steeds voldoende energie voorradig hebt om je huis te verwarmen en altijd over warm sanitair water beschikt.

5 stappen voor duurzame energie in huis

1. Stap over van mazout naar gas
De federale overheid heeft beslist om nieuwe stookolie-installaties vanaf 2035 te verbieden én tegen 2050 wil Europa klimaatneutraal zijn. Het aanpassen van een verwarmingsinstallatie van mazout naar gas is alvast een eenvoudige stap in de goede richting. Gas is betrouwbaar, ruim voorradig én heeft een positieve impact op het milieu en de luchtkwaliteit. Kiezen voor gas zorgt voor 40 procent minder CO2-uitstoot, minder fijnstof en NOX-deeltjes.

2. Kies voor betaalbare en zuinige energie
Door je huis goed te isoleren, bespaar je heel wat op je energierekening. Maar ook de energievorm die je kiest, is belangrijk om wonen betaalbaar te houden. Zowel op vlak van aankoop als verbruik is en blijft gas één van de zuinigste energievormen. Zo werd gas het afgelopen jaar liefst 30 procent goedkoper, wat een besparing van 230 euro per jaar oplevert. Dat in tegenstelling tot bijvoorbeeld de prijs van mazout: die is bijna verdubbeld in minder dan een jaar tijd.

3. Combineer met hernieuwbare energie
Om de ecologische voetafdruk nog meer te verkleinen, is een combinatie van gas met hernieuwbare energie zoals een hybride gasketel, gaswarmtepomp, zonneboiler of brandstofcel een goed idee voor zowel het milieu als je portemonnee. Hernieuwbare energie is namelijk niet altijd voorradig, waardoor een combinatie met gas een duurzame keuze is om aan je energieverbruik tegemoet te komen. Dankzij de interactie tussen de verschillende energiebronnen ben je op elk moment ook zeker van een zo laag mogelijke energiekost. Bovendien heb je een lagere CO2-uitstoot dan wanneer je enkel een klassieke verwarmingsinstallatie zou gebruiken.

4. Wees klaar voor groen gas
Groen gas is een groen alternatief voor aardgas en zal de komende jaren alleen maar meer voorradig zijn. Groen gas wordt lokaal geproduceerd uit afvalstromen van de landbouw- en voedingsindustrie en kan via dezelfde pijpleidingen als aardgas getransporteerd worden. De overstap naar groen gas vergt dus geen aanpassingen of extra investeringen: je hoeft er geen andere gasinstallatie voor aan te schaffen of andere leidingen in je woning voor aan te leggen.

5. Vergeet de premies niet
Vandaag is een goed moment om te kiezen voor gas. Door de verschillende premies van distributienetbeheerders, lokale overheden en gas.be is het nu interessant om over te schakelen naar gas of om oude gastoestellen te vervangen. Zo kan je een premie van 500 euro ontvangen van gas.be bij de vervanging van een + 20 jaar oude gasketel.

Gas is bron van positieve energie.
Lees hier meer over de voordelen van verwarmen met gas.

Ontdek hier waarom kiezen van gas voor jou een zuinige, milieuvriendelijke en betaalbare energievorm is »