Gas en hernieuwbare energie: het perfecte duo om duurzaam en zuinig te verwarmen
Foto: gas.be

Duurzaam bouwen of verbouwen is kiezen voor duurzame energie. De perfecte combinatie hiervoor? Gas gecombineerd met hernieuwbare energie, want zo ben je altijd verzekerd van energie en voldoe je aan de klimaatdoestellingen om tegen 2050 (bijna) energieneutraal te zijn.

Gas is de perfecte bondgenoot om te combineren met hernieuwbare energie, zowel bij nieuwbouw als bij renovatie. Hoe je dat dan combineert? Deze vier combinaties zijn alvast betaalbaar, zuinig én goed voor het milieu:

 1. Hybride ketel
  Een hybride ketel is een slimme samenwerking tussen een condensatieketel op gas én een elektrische warmtepomp. Beide zitten geïntegreerd in een compact geheel dat niet groter is dan een koelkast. De condenserende gasketel springt bij als de warmtepomp de warmtevraag niet kan dekken. Je kan zelf hiervoor parameters instellen: zo kan je onder meer het systeem programmeren dat het op elk moment van de dag de energiebron met de laagste kostprijs gebruikt. Ongeacht je instellingen zal de warmtepomp op jaarbasis het grootste deel van de warmtevraag leveren. Dit kan makkelijk tot 80 procent oplopen, wat voor een jaarlijkse energiebesparing tot 25 procent zorgt. Een snelle terugverdientijd dus om die meerprijs van hybride verwarming te compenseren.

 2. Gaswarmtepomp
  Bij warmtepompen wordt er al snel aan een elektrische pomp gedacht, maar het kan dus ook met gas. Gaswarmtepompen zijn zowel financieel als ecologisch interessant, zeker als je woning goed geïsoleerd is en de warmtevraag beperkt. Een gaswarmtepomp matcht perfect met vloerverwarming omdat je makkelijk hoge watertemperaturen tot 65°C bereikt met dit systeem. De investering in deze warmtepomp mag dan wat meer zijn dan in een condenserende gasketel, je geniet wel van een hoger rendement waarmee je tot 700 euro per jaar bespaart op je aardgasfactuur. Mooi voor het milieu is ook dat je op deze manier 48 procent minder CO2 uitstoot.

 3. Zonneboiler
  In België schijnt de zon voldoende om liefst 60 procent van je sanitair water gratis op te warmen. Met een zonneboiler en zonnecollector in combinatie met een condensatieketel op gas ben je altijd verzekerd van warm water. Als de zon genoeg schijnt, warmt het de vloeistof in de zonnecollector op je (plat of hellend) dak op en stroomt deze via dunne buisjes door naar het opslagvat van je zonneboiler. De warmtewisselaar gebruikt de warme vloeistof om het water op temperatuur te brengen. Efficiënt, zuinig én milieuvriendelijk warm water dus!

 4. Brandstofcel
  Een laatste efficiënt duo is de gascondensatieketel én brandstofcel. Met een brandstofcel gebruik en produceer je tegelijkertijd elektriciteit waarmee je je woning en water op een energie-efficiënte manier kan opwarmen. Omdat een brandstofcel niet altijd evenveel verbruikt als ze produceert, wordt een deel van de geproduceerde energie weer in het elektriciteitsnetwerk gepompt. Dit levert makkelijk een seizoensrendement van 142 procent op! Daarnaast verbruik je ook tot 22 procent minder energie én stoot je 9 procent minder CO2 uit.

Verschillende premies maken het nu interessant om over te schakelen naar gas of om oude gastoestellen te vervangen. Zo kun je een premie van 500 euro van gas.be ontvangen bij het vervangen van een gasketel van voor 2000. Bij netbeheerder Fluvius kun je zowel voor warmtepompen, zonneboilers als warmtepompboilers onder bepaalde voorwaarde premies aanvragen. En het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent premies toe voor wie onder meer overschakelt van mazout naar gas.

Gas is bron van positieve energie.
Lees hier meer over de voordelen van verwarmen met gas.

Ontdek hier meer over de combinatie van gas met hernieuwbare energie »