België blijft vaccin AstraZeneca toedienen: ‘Geen aanwijzingen’ voor gevaar
Foto: Sven Hoppe/dpa

Hoewel al meer dan tien EU-landen het toedienen van het AstraZenecavaccin tijdelijk stopzetten, blijft ons land wel doorgaan. Dat gebeurt op advies van de Hoge Gezondheidsraad. ‘De voordelen wegen duidelijk door op de mogelijke, theoretische risico’s’, concludeert vaccinoloog Pierre Van Damme. ‘Het zou bijna onverantwoord zijn om in deze fase te stoppen.’

De hele dag kwamen steeds meer berichten binnen van landen die stoppen met het toedienen van dit vaccin. Aanleiding is dat er verschillende gevaccineerden na hun inenting tromboseklachten kregen. Toch benadrukken de landen, waaronder Nederland, Duitsland en Frankrijk, dat het gaat om tijdelijke onderbreking ‘uit voorzorg’. Er is namelijk geen bewijs dat er een oorzakelijk verband is tussen het vaccin en de klachten.

Het is net om die reden dat de Hoge Gezondheidsraad besliste te adviseren voor het blijven toedienen van het vaccin in België. ‘Momenteel zijn er geen aanwijzingen dat deze verschijnselen vaker voorkomen wanneer met AstraZeneca wordt gevaccineerd dan in een niet-gevaccineerde populatie’, staat letterlijk in het spoedadvies. ‘Over een periode van 6 weken in een populatie van 5,5 miljoen gevaccineerden in de EU verwacht men immers ongeveer 150 gevallen. Momenteel zijn er slechts een 30-tal gevallen gemeld, Belgische gevallen meegerekend.’

Het advies van de Hoge Gezondheidsraad om te blijven doorgaan is dan ook duidelijk: ‘Een opschorting, zelfs tijdelijk, van deze vaccinatie zou alleen maar nadelige gevolgen kunnen hebben voor de covid-19-vaccinatie in het algemeen.’

Vaccinoloog Pierre Van Damme, die mee het advies gaf, noemt het in een toelichting op Radio 1 ‘bijna onverantwoord’ om in deze fase te pauzeren. ‘We nodigen net de meest kwetsbare mensen uit voor vaccinatie, ik denk dat zij bijzonder veel baat zullen hebben bij dat vaccin’, aldus Van Damme.

Beke belooft iedereen eerste prik tegen 11 juli

Het spoedadvies van de Hoge Gezondheidsraad kwam er op vraag van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke, die daar zondagavond om had gevraagd. In België zijn er twee meldingen van bloedklonters. De minister vroeg daarom om een ‘binair’ antwoord: verdergaan of niet. Het antwoord is een duidelijke ‘ja’.

De minister zelf sluit zich daar dan ook bij aan. ‘Wat ons betreft zou op dit ogenblik stoppen met de vaccinatie pas onverantwoord zijn’, zegt de Vandenbroucke in een gesprek met het VRT-journaal. Ook de taskforce vaccinatie volgt diezelfde redenering.

Europees advies

Daarmee zit ons land op dezelfde lijn van het Europees Geneesmiddelenagentschap. Er zijn weliswaar een aantal meldingen van mensen met bloedklonters, maar het gaat om een heel klein aantal, klinkt het daar. Volgens het EMA is het percentage mensen met tromboseklachten niet groter onder gevaccineerden dan onder de gehele bevolking. De gevaren van het coronavirus zijn dus veel groter dan de mogelijke bijwerkingen van het vaccin, stelt het EMA.

Toch blijft het EMA de zaak verder bestuderen. Mogelijk zou er donderdag een nieuw advies kenbaar worden gemaakt. Minister Vandenbroucke zegt dat ons land dat advies donderdag ook zal opvolgen. ‘Wij volgen altijd wat het EMA zegt. Het EMA moet al die gevallen uit de Europese landen bij elkaar brengen en goed onderzoeken, en dan gaan wij de beslissing volgen’, zegt hij in het VRT journaal.

Tijdelijk

Na onder andere Denemarken en Noorwegen vorige week sloten maandag ook Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Luxemburg en Italië zich bij het rijtje aan. De landen zelf benadrukken dat de opschorting tijdelijk is en dat er bijkomend onderzoek gedaan wordt. Frankrijk wacht bijvoorbeeld af of het advies van het EMA donderdag wordt bijgestuurd.

De Duitse overheid volgt een aanbeveling van het Paul Ehrlich Institut, zei een woordvoerder van het ministerie. Na nieuwe meldingen van trombose van de hersenaders acht het instituut voor de goedkeuring van vaccins en biomedische geneesmiddelen nader onderzoek noodzakelijk.

In Italië hebben de lokale autoriteiten alle vaccins van AstraZeneca in beslag genomen nadat een leraar (57) is overleden enkele uren na de toediening. Dat schrijft persbureau Reuters. Ook de toediening van het vaccin wordt in heel Italië gestaakt. Dat meldt de Italiaanse medicijnautoriteit.