Ook Nederland zet AstraZeneca-vaccin ‘on hold’
Foto: EPA-EFE

Na heel wat andere landen en regio’s stopt nu ook Nederland voorlopig met het toedienen van het vaccin van AstraZeneca. Dat liet het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid zondagavond weten.

Het besluit wordt genomen uit voorzorg, nadat bij mensen in andere landen die waren geprikt met het vaccin bloedproppen waren ontstaan, luidt het. GGD GHOR Nederland, dat de vaccinatiecentra coördineert, heeft 43.000 afspraken geannuleerd. Ook de huisartsen moeten alle vaccinatie-afspraken tot en met 28 maart afzeggen. Nu.nl schat het totale aantal geannuleerde afspraken op 289.000.

De Nederlandse minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge verklaarde donderdag nog dat Nederland door zou gaan met AstraZeneca. Enkele andere landen waren toen al uit voorzorg gestopt met de inenting met het vaccin van de Zweeds-Britse farmaceut.

Voorzorgsprincipe

Denemarken zette de vaccinaties met AstraZeneca als eerste op pauze. Daarna volgden IJsland, Noorwegen, Ierland en vandaag Nederland. De regio Piëmont in Italië stopt met het gebruik van een bepaalde batch AstraZenecavaccins na de dood van een ingeënte leraar. Ook Oostenrijk deed dat vorige week. Buiten Europa wacht Thailand nog tot morgen om te starten met het AstraZeneca-vaccin, uit voorzichtigheid.

• Meer twijfelaars na pauze AstraZeneca: ‘We hopen het te kunnen rechttrekken met communicatie’

‘Vanuit het voorzorgsprincipe is besloten om de komende twee weken (tot en met zondag 28 maart) niet te prikken met AstraZeneca’, laat het ministerie weten. Het departement baseert zich daarbij op een advies van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Nieuwe Deense informatie

‘Directe aanleiding voor het advies is nieuwe informatie die dit weekend beschikbaar is gekomen. Het gaat om andere klachten dan het beperkte aantal meldingen van trombose na vaccinatie, waarop het CBG zich voor dit weekeinde baseerde.’

Het ministerie verwijst hiermee naar zes meldingen van mogelijke bijwerkingen uit Denemarken en Noorwegen. ‘Het gaat om ernstige, zeldzame verschijnselen van stolselvorming (trombose) én een verlaagd aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) bij volwassenen onder de 50 jaar. In Nederland zijn momenteel geen soortgelijke gevallen bekend.’

Verband met vaccin niet aangetoond

Het CBG benadrukt dat er vooralsnog geen bewijs is dat de complicaties worden veroorzaakt door het vaccin, iets wat De Jonge ook onderstreept. ‘Cruciaal is de vraag of het gaat om klachten ná vaccinatie, of dóór vaccinatie’, zegt hij. ‘Over de vaccins mag geen enkele twijfel bestaan. Ik vind het van groot belang dat de meldingen goed worden onderzocht. Daarom is het verstandig nu uit voorzorg even op de pauzeknop te drukken.’

Het Europees geneesmiddelenbureau EMA doet nader onderzoek. In België zijn twee gevallen van bloedstolsels vastgesteld, volgens het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A). De minister ziet geen verband met het vaccin. ‘Elke week worden tientallen mensen getroffen door trombose’, zei hij zaterdag op Radio 1. Ook AstraZeneca zelf ziet na analyse geen verband.

Kama Beweegt: een spuitje van een cent

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in