CDU zwaar gehavend in deelstaatverkiezingen
Foto: AP

Nog nooit deed de CDU het zo slecht in deelstaatverkiezingen in zuidwest-Duitsland. De historisch slechte resultaten in Rijnland-Palts en Baden-Württemberg verdiepen de vertwijfeling bij de christen­democraten van bondskanselier Angela Merkel.

Zowel in Baden-Württemberg als in Rijnland-Palts verloor de christendemocratische regeringspartij volgens voorlopige officiële resultaten zondag respectievelijk 2,9 en 4,1 procent. Daarmee blijft het de tweede partij in beide regio’s: in Rijnland-Palts na de sociaaldemocratische SPD, die eveneens een verlies incasseerde, en in Baden-Württemberg na de groeiende Groenen.

Maar erg veel aandacht had de Duitse pers niet voor de winnaars. ‘Het brandt in de Union’, schreef Der Spiegel. Tot voor kort had de tandem van de CDU en haar Beierse zusterpartij CSU gehoopt om zondag moed te tanken voor de nationale verkiezingen van eind september. Daarbij presenteert de Union zich voor het eerst in zestien jaar aan de kiezer zonder bondskanselier, steunbeer en stemmentrekker Angela Merkel. Zij verlaat de politiek.

Schandalen

Maar de trage vaccinatiecampagne en schandalen rond zelfverrijking en verdacht lobbywerk deden die hoop wegsmelten. Twee Union-parlementsleden (een van de CDU en een van de CSU) bleken als bemiddelaars commissielonen opgestreken te hebben bij overheidsaankopen van mondmaskers. Een van hen, de 34-jarige Nikolas Löbel, is afkomstig uit Baden-Württemberg. Een derde CDU-politicus, Mark Hauptmann, stapte op na ophef rond advertentiecontracten in een blad dat hij publiceerde. De advertenties werden betaald door de ambassade van Azerbeidzjan. Hauptmann ontkende dat er sprake was van politieke beïnvloeding, maar zag zich genoodzaakt afscheid te nemen van zijn baan.

Net voor de verkiezingen ging Der Spiegel ter perse met een cover waarin de ‘C’ in de logo’s van de CDU en CSU vervangen was door een euroteken. Na het bekendmaken van de eerste resultaten concludeerde het blad dat de Union zes maanden voor de Bondsdagverkiezingen ‘zo gedesoriënteerd’ lijkt dat zelfs de – eveneens onzeker ogende – sociaaldemocraten en liberalen ‘weer een beetje in zichzelf geloven’.

Het tegenvallende resultaat verzwaart de sowieso al loden last op de schouders van de nieuwe CDU-leider Armin Laschet. Hij bevindt zich nog steeds in een competitie met de Beierse minister-president en CSU-leider Markus Söder om Merkel op te volgen. Beide mannen moeten nu richting geven aan een zwalpende partij terwijl ze hun rivaliteit om het leiderschap beslechten.