Een groep jongeren heeft zaterdagnamiddag een spoor van vernieling getrokken door het centrum van Luik na een betoging. De relschoppers gooiden met straatstenen, verkeersborden, schoenen en glazen flessen naar de politie. Negen mensen werden naar het ziekenhuis gebracht, onder wie vijf agenten.

In Luik vond een Black Lives Matter-betoging plaats, die niet toegelaten was. De aanleiding was een hardhandige arrestatie van een zwarte vrouw afgelopen maandag. De beelden van dat incident werden massaal gedeeld via sociale media en vormden de aanleiding voor de betoging van zaterdag.

Na afloop van de betoging sloegen zo’n tweehonderd jongeren aan het plunderen. ‘Het was duidelijk hun bedoeling om vernielingen aan te richten’, zegt politiewoordvoerder Jadranka Lozina. Volgens de politie ging het om jongeren die bewust de confrontatie opzochten en zich snel in groep bewogen. Meerdere agenten raakten gewond. Een agent werd aangevallen door demonstranten op de Place Saint-Lambert. In totaal moesten vijf agenten naar het ziekenhuis, meldt de politie.

Onder meer het McDonald’s-restaurant op de Place de la République Française werd vernield. Rond 16 uur werd ook het politiecommissariaat bekogeld met stenen, net als verschillende politievoertuigen. En ook ramen van stadhuis zijn gesneuveld. De politie kwam in groten getale ter plaatse, met onder meer een waterkanon.

Zware rellen in Luik na betoging: meerdere relschoppers opgepakt
Foto: AFP

Rond de Place Saint-Lambert stond rond 16.30 uur nog een grote politiemacht opgesteld, waar een vijftigtal relschoppers zich verzameld hadden aan bushokjes. Daarbij gooiden de relschoppers met allerlei projectielen naar de politie, die op haar beurt traangas inzette. De politie vroeg mensen om niet naar het stadscentrum te trekken. De Luikse burgemeester stuurde de plaatselijke handelaars ook een bericht via BE-alert, om hen te vragen de winkels te sluiten. Zaterdagavond keerde de rust geleidelijk terug in het stadscentrum.

Meerdere relschoppers zijn opgepakt, zegt burgemeester Willy Demeyer aan de VRT. ‘We stellen vast dat een deel van de relschoppers niet uit Luik komt. Ze komen uit Brussel, of zelfs uit Frankrijk.’

De politie blijft de hele nacht op de been om de winkels te beveiligen die geplunderd werden. ‘De hele nacht zal er een strenge bewaking zijn. Aan handelaars is gevraagd om foto’s te nemen van de schade. De stadsdiensten zullen ter hunner beschikking staan om hen te helpen’, zegt de politie van Luik in een persbericht.

Bouchez: ‘Nultolerantie’

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez bestempelt de rellen op Twitter als ‘volstrekt onaanvaardbaar’. ‘Nultolerantie moet worden toegepast. Niets kan zulke overtredingen rechtvaardigen.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in