camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Zaak-Everard

Moordzaak met agent als hoofdverdachte beroert Britten

Bij de moord op Sarah Everard (33) is een agent de hoofdverdachte. De zaak wakkert in het Verenigd Koninkrijk de discussie over geweld tegen vrouwen aan.

zaterdag 13 maart 2021 om 3.25 uur

Sarah Everard werd 33. afp

De 33-jarige Sarah Everard verdween vorige week tijdens een wandeling naar huis in het zuiden van Londen. Wayne C. (48) werd al snel de hoofdverdachte in de zaak. Als agent staat hij in voor de bewaking van onder meer de ambtswoning van de premier, het Britse parlement en verschillende ­ambassades. Er werd ook een vrouw opgepakt als medeplichtige. Vrijdag raakte bekend dat het lichaam dat donderdag in Kent gevonden werd, zo’n 100 kilo­meter van Londen, dat van Everard is.

De zaak leidt tot ophef over het Kanaal. Toen The Sun woensdag berichtte dat de politie enkele vrouwen in het zuiden van Londen had aangeraden binnen te blijven, kwam daar veel kritiek op. Politica Jennifer Jones stelde bij wijze van statement voor om mannen een avondklok te geven die om 18 uur begint. Dat zou ‘vrouwen veel veiliger doen voelen’, stelde ze.

‘Veilig thuis’

Zoals de zaak-Julie Van Espen leefde op de Belgische sociale media, wekt deze al sinds vorige week beroering op de Britse. Eerst werden foto’s van Everard duchtig gedeeld, in de hoop haar levend terug te vinden. Toen die kans steeds kleiner werd, begonnen vrouwen over hun eigen ervaringen te praten. Volgens een onderzoek van de de Britse aftakking van UN Vrouwen kreeg 97 procent van de vrouwen tussen 18 en 24 jaar oud al eens te maken met seksuele intimidatie. Een getal dat vaak ­gedeeld wordt op sociale media. Ook een screenshot van het bericht ‘Text me when you get home xx’ (‘Stuur me iets wanneer je thuis bent xx’), resoneert bij mensen. Het kreeg op Instagram al meer dan anderhalf miljoen likes.

‘Denk je dat jongens elkaar “veilig thuis” sturen?’. De Britse Lily Callaghan-Smith (28) zegt het al lachend, maar laat tegelijkertijd screenshots zien van de vele ‘veilig thuis’-berichten die haar gsm rijk is. Ze woonde tot voor kort enkele jaren in Londen. ‘Sarah verdween in zo’n dood­gewone buurt, op een uur wanneer je nog naar de winkel kunt. Ze droeg comfortabele kleren, niets waarmee ze de aandacht trok’, vertelt ze. ‘Het is cliché, maar het had eender wie kunnen overkomen.’

Ajeet Kaur (28) die al jaren in Londen werkt en er jaren heeft gewoond is blij dat er eindelijk een debat is geopend over seksuele intimidatie en geweld tegenover vrouwen. ‘Het is niet normaal dat wanneer ik in 2021 ’s avonds over straat loop als vrouw, ik mijn vrienden vertel waar ik ben. Ik met mijn sleutels in mijn handen loop. Ik neptelefoontjes maak om me veiliger te doen voelen’, stelt ze. ‘Veel mensen nemen deel aan het debat, maar ik merk dat het vooral vrouwen zijn. In mijn omgeving heb ik nog geen mannen gezien die zich hierover uitspreken. Pas wanneer dat gebeurt zal er een verandering komen.’ Dat mannen andere mannen - vrienden, kennissen, collega’s - zouden moeten aanspreken op hun ongepast gedrag, is iets dat leeft in het huidige debat in het Verenigd Koninkrijk.

Er is echter ook kritiek op de politie. De hoofdverdachte is immers zelf een agent. Het feit dat hij drie dagen voor de verdwijning van Everard zijn geslachtsdelen zou hebben bovengehaald in een fastfoodzaak, maakt de zaak nog pijnlijker. Onderzoek moet nu uitwijzen of de politie wel adequaat heeft gereageerd op een klacht daarover. ‘Wie kun je nog vertrouwen?’, stelt Française Louise Cachot (29). Ze woont in de wijk waar Everard verdween. ‘Ik voelde me tot voor kort altijd veiliger in Londen dan in Franse steden. Ik heb die wandeling die Everard deed, vaak zelf gedaan. Ik ben niet meer buiten ­gegaan sinds het is gebeurd. Het voelt vreemd.’

Er is zaterdag een ‘reclaim these streets’-optocht gepland in de wijk waar Everard verdween, maar de politie wil die verbieden vanwege de coronamaatregelen. Zowel Callaghan-Smith, Kaur als Cachot vindt dat zoiets nodig is. ‘Er zijn al protesten geweest tijdens de pandemie die veilig zijn geweest, dus deze zou toch ook moeten zijn?’, aldus ­Cachot. De organisatie vecht de beslissing van de politie nog juridisch aan. Op andere plaatsen zijn wakes gepland voor Everard.

Sport
 1. Video EK 2021 liveblog | Enkel Thorgan Hazard ontbreekt op eerste training Rode Duivels richting Finland
 2. Gezicht De Bruyne enkele maanden gevoelloos
 3. Amerikaan verbetert 31 jaar oude wereldrecord kogelstoten
 4. Treffen Rode Duivels achtereenvolgens Duitsland, Italië en dan Frankrijk? Moeilijkste route naar de finale dreigt voor Belgen
 5. Engeland en Schotland zorgen voor boeiende pot voetbal maar vergeten te scoren
 6. Verrassing van formaat: wereldkampioen Ganna wordt geen Italiaans kampioen tijdrijden
 7. Wie heeft wat nodig om door te stoten naar de knock-outfase van het EK?
 8. Boris Johnson geeft niet toe aan druk van Uefa: ‘Volksgezondheid op eerste plaats’
 9. Tsjechië en Kroatië houden elkaar in evenwicht en daar schieten vooral de Kroaten weinig mee op
 10. Antwerp haalt Bjorn Engels terug naar België, ook Bataille naar Bosuil
 11. Elise Mertens bereikt halve finales dubbelspel in Birmingham
 12. Christian Eriksen heeft het ziekenhuis verlaten: ‘Meteen ploegmaats bezocht’
 13. Witsel mikt op achtste finales: ‘Dan hoop ik negentig minuten aan te kunnen’
 14. Victor Campenaerts debuteert in Ronde van Frankrijk
 15. Belgian Cats herpakken zich op EK basketbal en walsen over Slovenië
 16. Zweden neemt na slaapverwekkende vertoning de maat van Slovakije
 17. Martinez bevestigt: ‘Eden Hazard, Witsel, De Bruyne en Vermaelen starten tegen Finland’
 18. Sander Gille en Joran Vliegen sneuvelen in halve finales dubbeltoernooi Halle
 19. Yellow Tigers leggen rode lantaarn Thailand over de knie