Opnieuw aanval op school in noorden van Nigeria: dertigtal scholieren vermist
Themabeeld van Nigeriaanse soldaten die schoolmeisjes bij vorige ontvoeringen terugbrachten. Foto: REUTERS

Voor de vierde keer op minder dan drie maanden is donderdagavond een school in het noordwesten van Nigeria aangevallen door gewapende mannen. Een dertigtal scholieren zijn ontvoerd. Dat bevestigen de plaatselijke politie en bewoners.

Deze bandieten, zoals de autoriteiten de aanvallers noemen, voeren al een tiental jaar aanvallen uit op dorpen, stelen vee en ontvoeren mensen voor losgeld. De laatste paar maanden lijken ze de aandacht verlegd te hebben naar scholen. De aanvallen zouden niet ideologisch of religieus gemotiveerd zijn, maar puur voor het losgeld.

Donderdag werd een middelbare school in Mando, in de deelstaat Kaduna, geviseerd. Op het moment van de aanval waren zowat 200 scholieren en leraars in de school - de jongeren zijn allemaal 17 jaar of ouder.

De ordetroepen konden snel ingelicht worden en waren snel ter plaatse om de aanvallers te bestrijden. ‘De soldaten zijn erin geslaagd 180 mensen, 42 studentes, 130 studenten en 8 personeelsleden te redden’, aldus een communiqué van het ministerie van Binnenlandse Zaken van Kaduna. ‘Ongeveer 30 scholieren ontbreken nog.’