Thierry Baudet, de lijsttrekker van Forum voor Democratie (FvD) is uit een uitzending van Jinek gelopen na grappen van cabaretier Martijn Koning. Het programma heeft zich intussen gedistantieerd van Koning. Die laatste heeft intussen ook al gereageerd via sociale media. Bekijk het bewuste fragment hierboven.

Een turbulente uitzending van Jinek, het praatprogramma van journaliste Eva Jinek op de Nederlandse commerciële zender RTL, sloot donderdagavond af met grappen van Koning over Baudet. De cabaretier was niet mals voor de uiterst rechtse politicus. Hij verwees onder meer naar de Joodse achtergrond van Baudets verloofde Davide Heijmans en naar de Indonesische roots van de FvD-lijsttrekker zelf. ‘Zo meteen word je vader van Menachem of Sarah Baudet en dan voel je je als antisemitische kiezer toch behoorlijk in je bruine hemd gezet’, zegt Koning. Met de namen verwees hij naar de achtergrond van Heijmans.

‘Als ik racist was zou ik ook niet op u stemmen. U zegt wel braaf dat Europa wit moet blijven en zo, maar u bent zelf behoorlijk homeopathisch verdund met allerlei Indonesisch DNA.’

‘Racisten hebben misschien een mankement aan hun hersenen, maar met hun ogen is niets mis. Stemmen ze u aan de macht, dan wordt iedereen met een zwarte kleur eruit gegooid, maar dan krijgen we ineens heel veel Aziaten hier.’ Tijdens dat laatste deel wandelde Baudet de studio uit.

Racistische Whatsappberichten

Voordat Koning het woord nam, werden racistische en antisemitische Whatsappberichten in de FvD onder de loep genomen in het programma. Er ontstond een discussie over Baudets voormalige rechterhand Theo Hiddema die de partij intussen verlaten heeft. In een fragment dat getoond werd, zei hij dat hij op de hoogte was van de racistische berichten en dat dit de reden was waarom hij de FvD verlaten had.

Hiddema zei na de uitzending echter dat hij verkeerd is neergezet. Volgens hem geeft Jinek dat fragment weer ‘alsof ik Baudet neerzet als racist’, klonk het op Twitter. ‘Onvermeld is kennelijk gebleven dat ik ook heb gezegd dat ik Baudet heb leren kennen als een onbekommerd mensenkind dat te vrolijk in het leven staat om mensen vanwege een kleurtje te kunnen bejegenen.’

In een officieel statement distantiëren Jinek en de zender zich van Konings tekst. ‘Voor zowel RTL, de redacties en Eva Jinek zelf is het vrije woord een groot goed, desondanks is ons inziens hier een grens overschreden en distantiëren wij ons volledig van de inhoud van de bijdrage van Koning.’

Floor Bremer, politiek verslaggever voor RTL, die Baudet eerder in de aflevering interviewde, had zich gisteravond laat op Twitter al gedistantieerd van Koning.

De komiek zelf reageerde op de heisa via Instagram met de volgende boodschap: ‘Ik heb vandaag een stukje gedaan bij Jinek wat nogal wat stof heeft doen opwaaien. Dit soort stukjes maak ik zonder overleg met de redactie van Jinek. Ik stuur nooit stukjes op van tevoren ter inzage. Dat wil ik niet. Ik wil als cabaretier volledig vrij kunnen zijn in wat ik zeg en ik waardeer het enorm dat ik die vrijheid krijg. Ik hoop dat de opwinding nu weer kan gaan over wat er gezegd is aan tafel.’

Al eerder weggelopen

Het is overigens niet de eerste keer dat Baudet wegloopt voor het einde van een uitzending. In februari beëindigde hij abrupt een interview met journaliste Emma Wortelboer. Hij kon de vragen toen niet appreciëren. ‘Ik vind het ook zo’n walgelijk, irritant, oppervlakkig NPO-achtig interview’, klonk het.

Midden januari viel de Nederlandse regering onder premier Mark Rutte over de toeslagenaffaire. Er waren voor 17 maart echter sowieso verkiezingen uitgeschreven, en het kabinet heeft die datum behouden. Het ziet er naar uit dat Rutte die verkiezingen opnieuw wint.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig