Donderdag trok een flinke storm over ons land. Die bezorgde de brandweer op verschillende plaatsen een pak werk. In Aalter overleed een wandelaar nadat een boom op hem was gevallen.

In Aalter kwam rond 11 uur een 68-jarige wandelaar om het leven in het Loveld ter hoogte van het Kraenepoelpad nadat een boom op hem was gevallen. Ook zijn 59-jarige vrouw kwam onder de boom terecht. Zij werd bevrijd en werd in levensgevaar naar het ziekenhuis gebracht. Voor de man kwam alle hulp te laat.

De wind haalde vandaag snelheden tot 110 kilometer per uur en dat merkt de brandweer in het aantal oproepen. In West-Vlaanderen heeft de brandweer de handen vol met interventies. In de Westhoek werden rond de middag al 74 tussenkomsten genoteerd. Het gaat vooral om losgekomen dakbedekking, elektriciteitskabels en verkeersborden. Ook in het zuidwesten van de provincie hield de storm lelijk huis. Bij Fluvia noteerden ze rond de middag al 32 oproepen. Ook hier was sprake van de roofing van twee panden die door de rukwind was losgekomen. Ook in zone Midwest liepen al 60 à 70 meldingen binnen.

In Roeselare is een deel van het dak van een school losgekomen en op de speelplaats beland.

Storm trekt over het land: één dode in Aalter
De middelbare school ‘Barnum’ in Roeselare. Foto: rr

Aan het Albert I-plein in Anderlecht is een zware boom omgewaaid op een geparkeerde auto. Niemand raakte gewond. De wagen is rijp voor de schroothoop.

Storm trekt over het land: één dode in Aalter
Foto: Brandweer Brussel

Spoor Oost ontruimd

In Oost-Vlaanderen waren de provinciale domeinen en bossen al gesloten uit voorzorg, de stad Antwerpen sloot haar parken en begraafplaatsen.

In Borgerhout werd vaccinatiecentrum Spoor Oost in de loop van de voormiddag geëvacueerd uit voorzorg. De Antwerpse Lotto Arena werd in sneltempo ingericht als tijdelijk vaccinatiecentrum. Mensen met een afspraak om zich te laten vaccineren, werden in pendelbussen en onder politiebegeleiding naar de nieuwe locatie gebracht, 950 meter verder.

De brandweer van de zone Antwerpen kreeg meer dan 120 oproepen, in de zone Rivierenland ten zuiden van Antwerpen is dat zelfs al opgelopen tot 145 meldingen. In Aartselaar belandde een boom op het dak van een restaurant langs de A12, in Ekeren vloog een tuinhuis weg.

Ook in Leuven werden alle parken preventief gesloten.

De Brusselse brandweer voerde donderdagvoormiddag al 24 interventies uit naar aanleiding van de storm. Het gaat om drie ontwortelde bomen en 21 dakgoten, zeilen, ramen, dakpannen en andere voorwerpen die een speelbal waren voor de wind en een gevaar betekenden voor de weggebruikers.

1722 geactiveerd

De FOD Binnenlandse Zaken heeft het nummer 1722 tijdelijk geactiveerd. U kunt het nummer 1722 bellen als u hulp van de brandweer nodig heeft, maar er geen risico is op levensgevaar. Als er wel iemand in gevaar verkeert, dan moet u het noodnummer 112 bellen.

Sommige brandweerzones hebben ook een digitaal formulier beschikbaar. Het digitaal formulier wordt met dezelfde prioriteit behandeld als een telefonische oproep.

Kans op buien

Vannacht wordt wisselend bewolkt met kans op buien. Nadien komen er brede opklaringen en wordt het meestal droog. De wind waait eerst nog krachtig aan de kust en neemt geleidelijk aan af. De minima liggen tussen 0 graden op de Hoge Venen en 6 graden aan de kust.

Vrijdag start met lokale buien, maar meestal is het droog met enkele opklaringen. De wind is eerst vrij krachtig aan zee maar wakkert in de loop van de dag aan. De rukwinden kunnen in de loop van de namiddag oplopen tot 80 km/uur. De maxima liggen tussen 6 en 10 graden.

Zaterdagochtend wisselen buien en opklaringen elkaar af. De wind waait vrij krachtig tot krachtig aan zee met rukwinden tot 80 km/uur. De maxima liggen rond 8 of 9 graden in het centrum.

Zondag begint zwaarbewolkt met lokale buien, in de hoge Ardennen met winterse buien. De maxima liggen tussen 3 en 9 graden. De wind waait matig tot vrij krachtig.

Maandag trekt een regenzone over het land, gevolgd door buien. De maxima liggen rond 10 graden het centrum. Dinsdag vallen hier en daar nog buien, met soms brede opklaringen. De wind waait matig tot krachtig aan de kust. De maxima schommelen tussen 4 en 8 graden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig