Staatsgreep Myanmar: China roept op tot de-escalatie, Amnesty laakt ‘buitengerechtelijke executies’
Foto: AP

Het moment is aangebroken voor een ‘de-escalatie’ en ‘een dialoog’ na de staatsgreep in Myanmar. Dat heeft de Chinese ambassadeur bij de Verenigde Naties, Zhang Jun, woensdag verklaard. Verder klaagt Amnesty het geweld dat gebruikt wordt tegen vreedzame protesteerders aan.

China werkte de voorbije dagen ‘op een constructieve manier’ mee aan de onderhandelingen die het Verenigd Koninkrijk op touw had gezet om een gemeenschappelijke verklaring van de VN-Veiligheidsraad over de coup in Myanmar te bekomen.

China had de militaire staatsgreep in Myanmar tot dusver als een ‘interne aangelegenheid’ bestempeld, maar maakt nu toch een bocht. ‘De vriendschap van China ten opzichte van Birma (de oude naam van Myanmar, red.) betreft boven alles de bevolking van Birma. China is bereid zich te engageren’ en ‘een constructieve rol te spelen om de huidige situatie te verbeteren’, stelde de ambassadeur in een mededeling.

In de verklaring veroordeelt de VN-Veiligheidsraad ‘het geweld tegen vreedzame manifestanten’. De grootmachten zijn ook ‘diep bezorgd’ over de ‘beperkingen die worden opgelegd aan medisch personeel, de civiele samenleving, vakbondsleden en journalisten’. Ze vragen ook de ‘onmiddellijke vrijlating van alle personen die arbitrair worden vastgehouden’.

De Verenigde Staten vaardigden woensdag bijkomende sancties tegen de junta uit. Ze viseren twee volwassen kinderen van de leider van de staatsgreep, generaal Min Aung Hlaing, en zes bedrijven die onder hun controle staan. Washington trof eerder al zware handelssancties tegen de nieuwe machthebbers in Myanmar.

Amnesty laakt ‘buitengerechtelijke executies’

Intussen heeft mensenrechtenorganisatie Amnesty International 55 video’s van de protesten geanalyseerd. Daaruit maakt het op dat de militaire junta ‘buitengerechtelijke executies’ uitvoert en oorlogswapens inzet tegen vreedzame demonstranten. Amnesty klaagt deze feiten aan.

‘De tactieken van het leger zijn verre van nieuw, maar de moordpartijen werden tot op heden nooit rechtstreeks uitgezonden, zichtbaar voor de hele wereld’, aldus Amnesty.

Het gaat hier volgens de mensenrechtenorganisatie niet over ‘de daden van overweldigde officieren die slechte beslissingen nemen’, maar om ‘onverbeterlijke commandanten die reeds eerder betrokken waren bij misdaden tegen de menselijkheid’. Het gebeurt ‘met voorbedachten rade, op geplande en gecoördineerde wijze’, aldus de organisatie.

In Myanmar greep het leger begin februari de macht. De junta in het Aziatische land treedt almaar gewelddadiger op tegen betogers die de vrijlating van de afgezette regeringsleidster Aung San Suu Kyi en de herinstallatie van de gekozen regering eisen. Er vielen al tientallen doden.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig