Europees Parlement roept EU uit tot lgbtiq-vrijheidszone
Foto: EPA-EFE

Het Europees Parlement heeft vandaag een resolutie goedgekeurd waarbij de EU wordt uitgeroepen tot een ‘lgbtiq-vrijheidszone’, als ­reactie op de Poolse gemeenten die bekendmaakten dat ze vrij zijn van ‘lgbtiq-ideologie’.

De resolutie werd aangenomen met 492 stemmen voor, 141 tegen en 46 onthoudingen.

‘Lgbtiq-personen moeten overal in de EU dezelfde rechten hebben om in vrijheid te leven en om hun seksuele oriëntatie en genderidentiteit te kunnen tonen in het openbaar’, zo stelt de tekst. ‘Dat moeten ze kunnen doen zonder angst voor intolerantie, discriminatie of vervolging. Autoriteiten op alle niveaus in de hele EU moeten gelijkheid en grondrechten beschermen en promoten, waaronder die van lgbtiq-personen.’

De Hongaarse premier Viktor Orban haalde vorige week nog uit naar de ‘lgtbiq-waanzin’ die volgens hem toeslaat. Met de resolutie willen de Europarlementsleden duidelijk maken dat elke vorm van discriminatie tegen lgbtiq-personen in strijd is met de grondrechten. ‘In 2021 zou er geen haat en discriminatie meer mogen zijn. Of dat nu in Polen is of in België, waar een shockerende moord – wellicht gemotiveerd door extreme homohaat – ons wakker schudde. De EU is een plaats in de wereld waar iedereen dezelfde vrijheden en rechten ­geniet, ongeacht hoe we geboren worden’, aldus Tom Vandenken­delaere (CD&V).

De resolutie krijgt de steun van Commissievoorzitter Ursula von der Leyen: ‘Jezelf zijn is geen ideologie. Het is je identiteit. Niemand kan die ooit wegnemen.’

‘Dit debat is absurd, het Europees Parlement is alleen geïnteresseerd in zijn ideologie’, zei de Pool Ryszard Legutko namens de Europese Conservatieven en Hervormers, waartoe de N-VA behoort. ‘Willen we dat deze ideologie in onze scholen binnengebracht wordt, tegen de wensen van de ­ouders? West-Europa houdt zich ­bezig met ideologische propaganda, vanaf de kleuterklas.’ Legutko ontkende dat Polen lgbtiq-vrije ­zones creëert en gaf zijn collega’s de raad de EU uit te roepen tot een vrijheidszone van het gezond ­verstand.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig