Bart Somers na moord op David Polfliet: ‘Vlaams Belang maakt telkens opnieuw een probleem van seksuele geaardheid’
Foto: BELGA

Bij een debat in het Vlaams Parlement over de moord in Beveren, waarbij het slachtoffer via een datingapp voor homoseksuelen in de val werd gelokt, zei Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers (Open VLD) dat Vlaams Belang systematisch signalen uitzendt die minstens heel betwistbaar kunnen zijn vanuit het perspectief van gelijke rechten.

‘Als er zo’n drama gebeurt, is het belangrijk om man en paard te noemen’, zei hij. ‘Wij hebben een grote verantwoordelijkheid om de toon te zetten in de samenleving. En als er dan één partij is die systematisch signalen uitzendt die minstens heel betwistbaar kunnen zijn vanuit het perspectief van gelijke rechten, dan is dat uw partij.’

Somers citeerde een tweet van Tom Van Grieken bij het aantreden van de regering-Di Rupo, waarin de toekomstige partijvoorzitter de aandacht trok op de geaardheid van de toenmalige premier Elio Di Rupo. Hij vermeldde ook een tweet van Vlaams Parlementslid Bart Claes over vicepremier Petra De Sutter. ‘Het is een eindeloze reeks uitspraken die telkens opnieuw van seksuele geaardheid een probleem maken’, aldus Somers, die zelfs een tweet van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken op groot formaat had laten afdrukken.

• ‘David was altijd heel voorzichtig’

‘Ik sluit me aan bij de collega’s die zeggen dat we de ogen niet mogen sluiten, dat we moeten sensibiliseren’, zei Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens woensdag. ‘We moeten zeggen: homo of hetero, als er geweld tegen je gebruikt wordt, moet je naar de politie stappen. Maar ik roep ook op: sluit de ogen niet voor de echte problemen en pak criminaliteit hard aan.’

Volgens Janssens doorbrak de minister de sereniteit van het debat om politieke spelletjes te spelen. ‘En als u dan toch die weg op wil gaan met uit de context gerukte tweets van 10, 15, 20 jaar geleden, dan moet u misschien ook eens de hand in eigen boezem steken. Want uw partij, die al jarenlang in de federale regering zit, is ervoor verantwoordelijk dat we hier grote stromen migranten binnenkrijgen uit landen waar zelfs de doodstraf op homoseksualiteit staat’, zei hij.