Nieuwe richtlijnen: kleuterleiders en agenten op tweede reservelijst van vaccinatiecentra
Foto: BELGA

Vrijgekomen vaccinatieplaatsen gaan in principe naar 65-plussers, maar Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid heeft in nieuwe richtlijnen gevraagd om kleuterleiders, mensen van de politie en personen werkzaam in de kinderopvang op een tweede reservelijst te plaatsen.

Vanaf volgende week wordt gestart met de vaccinatie van de brede bevolking, te beginnen met de 85-plussers. Bij die doelgroep is de verwachting dat een deel van de groep niet zal of kan reageren op de uitnodiging en dat het niet evident is om over een snel oproepbare lijst van reservisten te beschikken.

Wanneer mensen niet opdagen voor hun vaccinatieafspraak kost het vaak veel tijd en moeite voor het vaccinatiecentrum om andere mensen snel te mobiliseren om de vrijgekomen plaatsen in te nemen en geen vaccins verloren te laten gaan. Daarom werken de meeste vaccinatiecentra met reservelijsten, maar voor sommige centra is het niet duidelijk wie ze eerst moeten oproepen om lege plaatsen te vullen.

Eerst prioritaire doelgroep

Het algemene principe is en blijft dat het vaccinatiecentrum in de eerste plaats en zoveel mogelijk moet proberen om vrijgekomen plaatsen in te vullen met mensen uit de prioritaire doelgroep die gevaccineerd wordt. Er wordt dus best een reservelijst aangelegd met 65-plussers, het principe ‘oudste eerst’ moet daarbij niet gehanteerd worden. Die reservelijst kan eventueel worden aangevuld met de partner of mantelzorger (indien 65+) van een persoon die werd uitgenodigd en die de persoon zal vergezellen naar het vaccinatiecentrum.

Hoger besmettingsrisico

Indien vaccinatiecentra er niet in slagen om 65-plussers te mobiliseren, wordt hen gevraagd om mensen uit te nodigen van een tweede reservelijst, die snel oproepbaar zijn. Die lijst moet worden samengesteld met mensen uit beroepsgroepen met een hoger besmettingsrisico. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen van de politie, kleuterleiders en personen werkzaam in de kinderopvang.

Pas als al deze principes zijn toegepast, kunnen vaccinatiecentra hoogst uitzonderlijk overwegen mensen uit andere doelgroepen te vaccineren met als belangrijkste reden om geen vaccins verloren te laten gaan.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in