Meer vrouwen kiezen voor bouwsector

De weg is nog lang, maar het aantal vrouwen neemt stilaan toe in de bouwsector. “Het gaat hier al lang niet meer uitsluitend over fysiek zwaar werk.”

Hr-dienstengroep Liantis stelde een profiel op van de bouwmedewerker aan de hand van loongegevens van zowat 25.000 Belgische bouwwerkers. Niet geheel verwonderlijk zijn de meeste onder hen (90%) mannen. Bij de arbeiders is dat zelfs 99,5%.

“Bij de bedienden ligt het aandeel mannen op 53% en is de man-vrouwverdeling dus veel meer in evenwicht”, aldus Matthias Debruyckere van Liantis.

  • Lees ook:


Niet alleen fysiek zwaar werk

Elk jaar starten ook (iets) meer vrouwelijke werknemers in de bouw. Vorig jaar was 11% van de nieuwe medewerkers een vrouw, in 2018 was dat nog 9%. Bij Bouwunie zien ze de vrouwelijke medewerkers vooral bij afwerking (zoals schilders en decorateurs), maar hopen ze dat de opwaartse evolutie ook uitbreidt naar andere bouwdomeinen.

”Dankzij de opkomende digitalisering in de bouwsector gaat het al lang niet meer uitsluitend over fysiek zwaar werk”, oppert Jean-Pierre Waeytens van Bouwunie. “Denk daarbij aan virtual reality, robotisering, BIM en 3D-printing.”

  • Op zoek naar een (nieuwe) bouwjob?

Lees ook:


Bron:

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in