Ook tweede Antwerpse advocaat aangehouden in groot drugsonderzoek
Themabeeld. Foto: Marc Herremans/Mediahuis

Advocaat-stagiair Jawad H. is woensdagochtend aangehouden door de onderzoeksrechter in Antwerpen. Hij werd de dag voordien opgepakt bij de grote actie na het kraken van de berichtendienst Sky ECC.

H. is een medewerker van de bekende strafpleiter Pol Vandemeulebroucke. Hij wordt ook verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie.

Ook de dinsdag aangehouden advocaat Sahil M. werkte tot voor kort voor hetzelfde kantoor. M. raakte bekend als raadsman in de zaak van de spectaculaire bankroof aan de Belgiëlei en als advocaat van grote drugscriminelen zoals ‘de Algerijn’.

Sahil M. gebruikte een geëncrypteerde telefoon, maar met dat feit was volgens hem niets mis. Hij hield naar eigen zeggen via die manier contact met cliënten die liever niet met klassieke middelen communiceren.

Bij de twee advocaten zijn volgens het parket in totaal twaalf telefoontoestellen, waaronder cryptofoons, en aanzienlijke hoeveelheden cash geld in beslag genomen.

In Antwerpen zijn naast de twee advocaten nog al twee opgepakte personen voorgeleid in andere dossiers. Een van hen is aangehouden, de andere werd vrijgelaten onder voorwaarden. Volgens het parket zijn er dossiers opgestart rond wapenbezit, drugs en witwaspraktijken.

In de loop van het onderzoek naar de cryptofoons onderschepten de speurders ongeveer één miljard versleutelde berichten van de encryptiesoftware Sky ECC, waarvan al bijna de helft werd ontcijferd. Bij de huiszoekingen van dinsdag zijn 48 personen opgepakt en is meer dan 1,2 miljoen euro in beslag genomen. Ook werd meer dan 17 ton cocaïne onderschept.

Sky ECC ontkent te zijn gekraakt

Sky ECC – door het federaal parket beschouwd als een criminele organisatie – ontkent intussen te zijn gekraakt door de gerechtelijk diensten. Volgens de berichtendienst hebben distributeurs in Nederland en België melding gemaakt van een ‘valse phishing-applicatie die ten onrechte werd voorgesteld als Sky ECC’. Het bedrijf kondigt aan juridische stappen te ondernemen wegens de verspreiding van de valse app.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in