Puigdemont naar Europees Hof na opheffing immuniteit
Comin, Puigdemont en Ponsati kondigden ondertussen aan naar het Europees Hof van Justitie te trekken. Foto: EPA-EFE

Het Europees Parlement heeft beslist om de onschendbaarheid van de Catalaanse Europarlementsleden Carles Puigdemont, Toni Comin en Clara Ponsati op te heffen. De drie trekken nu naar het Europees Hof van Justitie.

Het Spaanse gerecht heeft Europese aanhoudingsbevelen uit­gevaardigd tegen voormalig Catalaans minister-president Puigdemont en zijn partijgenoten, ­ex-ministers Comin en Ponsati, voor hun betrokkenheid bij het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum van 2017. In het kader daarvan moest hun immuniteit als Europarlementslid opgeheven worden.

De drie waren na het referendum naar België ­gevlucht. Ponsatí reisde later door naar Schotland. De procedure rond de aanhoudingsbevelen werd opgeschort, in afwachting van de stemming over hun immuniteit.

De commissie Juridische Zaken van het Europees Parlement had eind februari aanbevolen om de onschendbaarheid van de Catalaanse Europarlementsleden op te heffen, en dat advies werd maandagavond door een meerderheid van de parlementsleden gevolgd. 400 leden stemden voor het verzoek om de immuniteit van Puigdemont op te heffen, 248 stemden tegen en 45 onthielden zich. Voor Comin en Ponsati was de uitslag 404 stemmen voor, 247 stemmen tegen en 42 onthoudingen.

De Vlaamse Europarlementsleden hadden maandag al laten verstaan tegen de opheffing van de immuniteit te zullen stemmen (N-VA, Vlaams Belang, SP.A en Groen) of zich te zullen onthouden (Open VLD en CD&V).

‘Meer steun van Europarlementsleden dan verwacht’

Puigdemont, Comin en Ponsati hebben ondertussen bevestigd dat ze naar het Europees Hof van Justitie trekken om de beslissing van het Parlement aan te vechten. De drie staan ‘uiteraard ter beschikking staan van de Belgische rechters’, verklaarde Puigdemont op een persconferentie. Die zullen volgens de voormalige Catalaanse minister-president uiteindelijk moeten oordelen over de uitlevering aan Spanje.

De drie trekken zich naar eigen zeggen op aan de ‘groter dan verwachte steun’ van Europarlementsleden in hun strijd tegen ‘repressie van politieke dissidenten’. Volgens Comin toont het stemresultaat aan dat ‘meer dan 40 procent van de Europese parlementsleden geen vertrouwen heeft in de Spaanse justitie’.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in