Ook twee andere verdachten van moord in Beveren in gesloten instelling geplaatst

De 17-jarige en 16-jarige die verdacht worden van de moord op de 42-jarige David Polfliet zijn geplaatst in de gesloten instelling van Everberg. Dat heeft de jeugdrechter in Dendermonde beslist. De andere 17-jarige verdachten uit Antwerpen werd daar maandag al geplaatst.

Het lichaam van David Polfliet werd zaterdag gevonden in een park naast de spoorlijn ter hoogte van de Lesseliersdreef in Beveren. De man was zwaar toegetakeld en alles wees erop dat hij met geweld om het leven gebracht werd. Het slachtoffer werd via de datingapp Grindr naar het park gelokt door de drie minderjarige verdachten.

Het gaat om een 17-jarige uit Antwerpen, een 17-jarige uit Verrebroek en een 16-jarige uit Kieldrecht. De drie verdachten kwamen eerder in aanraking met het gerecht. Ze gaven zich de voorbije dagen aan bij de politie. Ze verklaarden dat ze het slachtoffer wilden bestelen maar dat ze geen moordplannen hadden.

De 17-jarige dader uit Antwerpen werd maandag al geplaatst in de gesloten jeugdinstelling van Everberg. De 17-jarige uit Verrebroek en de 16-jarige uit Kieldrecht verschenen vandaag voor de jeugdrechter in Dendermonde, die hen eveneens in Everberg liet plaatsen.

Het parket benadrukt dat het motief voor de feiten onderzocht wordt en dat het nog niet vast staat of er sprake was van homohaat. De speurders onderzoeken of de man doodgestoken werd tijdens een schermutseling. Over de verklaringen van de minderjarige verdachten geeft het parket geen details.

Nog meer gaybashing

Ondertussen blijkt dat nog andere mannen in de regio de voorbije weken bij de politie aangifte deden van geweld. Ze werden ergens naartoe gelokt, en beroofd. Volgens de slachtoffers waren hun overvallers jonge mannen. De politie van Beveren startte daarop een onderzoek naar een ­mogelijke bende die ­homo­seksuelen viseert. Nu zal moeten blijken of er een link is met de drie jonge verdachten van de moord op David Polfliet.

Ook vroeger werden al feiten van gaybashing genoteerd in de streek. Over enkele weken ­moeten vier twintigers zich voor de correctionele rechtbank van Dendermonde ver­antwoorden omdat ze maandenlang mannen beroofden op een carpoolparking langs de E17 in Waasmunster, twintig ­kilometer van de plek waar David Polfliet werd ­gedood. Een vijfde minderjarig bendelid moet in die zaak voor de jeugdrechter verschijnen. Hun modus operandi was steeds dezelfde: de slachtoffers kregen een zak over het hoofd getrokken en moesten ­onder bedreiging van een wapen hun bankkaart afgeven. Een drietal mannen diende een klacht in bij de politie, maar het werkelijke aantal slachtoffers ligt wellicht hoger. Ook deze daders waren bekend bij het gerecht.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in