Commissie niet opgezet met verlenging Belgisch reisverbod
Europees Commissaris Didier Reynders Foto: afp

Europees Commissaris Didier Reynders uit via een bericht op Twitter kritiek op de beslissing van de Belgische regering afgelopen vrijdag om het verbod op niet-essentiële reizen te verlengen. ‘Vrij verkeer is een fundamentele vrijheid. We zullen blijven onderhandelen om ervoor te zorgen dat reisverboden vermeden worden’, aldus Reynders.

Na een eerste kritische brief van de Commissie een kleine twee weken geleden antwoordde de regering-De Croo afgelopen donderdag per brief. Vrijdag verlengde ze de maatregel. ‘We waren verrast dat we vrijdag in de pers moesten lezen dat er een nieuwe verlenging komt. Daarover werd in de brief de avond voordien niet gerept’, zei een woordvoerder.

De Commissie blijft erbij dat lidstaten het principe van proportionaliteit moeten respecteren en dat België dit principe met voeten treedt. De Commissie blijft aandringen op een vervanging van het reisverbod door meer gerichte maatregelen en waarschuwt dat ‘alle opties’ op tafel liggen om het vrij verkeer te garanderen.

Vrijdag liet premier Alexander De Croo na afloop van het Overlegcomité echter verstaan dat het verbod voorlopig tot 18 april wordt aangehouden. De maatregel wordt wel geëvalueerd op het volgende Overlegcomité op 26 maart. De regering acht de maatregel proportioneel en noodzakelijk in afwachting van een versterkt kader dat de afdwingbaarheid van tests en quarantaine moet verbeteren.