Verzamelkaart van jonge Kobe Bryant levert anderhalf miljoen euro op
Foto: AP

Een zeldzaam kaartje van Kobe Bryant, daterend uit zijn debuutseizoen 1996-1997 in de NBA, heeft zondag bij een online veiling liefst 1,795 miljoen dollar (1,5 miljoen euro) opgeleverd. De verkoop is een absoluut record voor een kaartje van Bryant.

Op het kaartje is Bryant te zien in zijn truitje met nummer acht van de LA Lakers. Hij gaat voor een shot en wordt daarbij gehinderd door een verdediger van de Minnesota Timberwolves. De naam van de koper werd niet bekendgemaakt.

De zogenaamde ‘rookie cards’ zijn tegenwoordig erg in trek. De voorbije maanden werden geregeld miljoenen euro’s vrijgemaakt voor het aankopen van zulke verzamelkaartjes, waarop een bepaalde sporter voor het eerst na het bereiken van het hoogste niveau is afgebeeld. Zo gingen kaartjes van honkbalspelers Mike Trout (3,35 miljoen euro) en Mickey Mantle (4,36 miljoen euro) voor veel geld over de toonbank.

Bryant verongelukte op 26 januari vorig jaar samen met zijn dochter Gianna tijdens een helikoptercrash. Een onderzoek heeft aangetoond dat de fout vooral bij de piloot lag. Hij had geen toestemming om in de wolken te vliegen, maar deed het toch, en zou gedesoriënteerd geraakt zijn.