Van ‘Dankbaar dat ze er nog is’ tot ‘Geef haar een Oscar’: dit zijn de reacties op het interview van Meghan en Harry
Foto: AFP

De getuigenissen van prins Harry en Meghan Markle bij Oprah maken zoals verwacht heel wat reacties los. Onder mensenrechtenactivisten kunnen ze op veel begrip en aanmoediging rekenen, maar sommige Britten wijzen de kritiek op het koningshuis resoluut af.

Uit politieke hoek komen vooralsnog weinig reacties. Minister van Onderwijs Gavin Williams liet al voor de uitzending weten dat er weinig kans was dat de regering zou reageren, en het opnemen voor de koningin. ‘De hele natie neemt het namelijk op voor de Queen’, luidt zijn argumentatie.

De Britse organisatie Republic, die ijvert voor de afschaffing van de monarchie, spreekt van de grootste crisis sinds de troonsafstand van koning Edward VIII in 1936. ‘Of het nu voor het belang van alle Britten is, of voor deze jonge Royals: deze verrotte instelling moet verdwijnen.’

Oprah-interview Meghan en Harry: ‘Brits koningshuis maakte zich zorgen om huidskleur zoon Archie ’

Mensenrechtactiviste Bernice King, de dochter van Martin Luther King, concludeert dat zelfs het koningshuis ‘geen schild tegen racisme’ vormt. ‘Ik ben dankbaar dat Meghan Markle er nog is’, besluit ze ook nog.

Dichteres en activiste Amanda Gorman meent na het zien van het interview dat het Britse koningshuis Meghan Markle niet alleen slecht behandeld heeft, maar zo meteen een grote kans op verandering heeft gemist. Ze maakt ook de vergelijking met Lady Di, en zegt dat Meghan het leven leidt dat Diana had kunnen hebben ‘mochten de personen die haar omringden even sterk geweest zijn als zij was’.

Auteur Saeed Jones komt tot de vaststelling dat de monarchie ‘deze vrouw bijna heeft vermoord’. ‘Ik ben blij dat ze met hun baby vertrokken zijn.’

Tennisster Serena Williams, een vriendin van Markle zegt dat de woorden van Markle aantonen hoeveel ‘pijn en wreedheid’ ze heeft moeten verduren. Ze wijst erop dat de gevolgen van dergelijk seksisme en racisme voor de mentale gezondheid ‘verwoestend, vereenzamend en vaak fataal’ zijn.

Niet iedereen reageert even positief op de getuigenis van Meghan en Harry. Zo laten heel wat Britten op Twitter horen dat deze miljonairs eigenlijk geen reden tot klagen hebben.

Tv-presentator Piers Morgan, een van de meest uitgesproken criticasters van het paar noemde het hele interview zelfs een sterk staaltje acteerwerk. ‘Is het te laat voor een Oscarnominatie?’, was zijn reactie op twitter. Hij noemde het interview ook ‘regelrecht schandelijk verraad aan de koningin en de koninklijke familie’. Volgens hem was dit ‘te verwachten’ van Meghan, maar dat Harry haar liet begaan noemt hij ‘beschamend’.

De Britse maandagkranten werden al gedrukt voordat het interview werd uitgezonden, maar sommige kranten kwamen speciaal met een tweede editie, waar Meghan wel de hoofdrol krijgt op de cover. Zo koppen DailyMail en Daily Mirror op de racismebeschuldigingen, terwijl The Sun de zelfmoordgedachten van ‘Meg’ uitspeelt. The Guardian heeft het interview zelf nog niet op de voorpagina, wel een analyse over de impact in de mediawereld.

Van ‘Dankbaar dat ze er nog is’ tot ‘Geef haar een Oscar’: dit zijn de reacties op het interview van Meghan en Harry
Sommige kranten kwamen met een tweede editie. Foto: rr