Een klein beetje versoepelen: deze maatregelen gelden vanaf maandag
Foto: fvv

Vanaf maandag 8 maart treden in ons land een aantal nieuwe coronamaatregelen in werking. Zo is het voortaan toegestaan om meer dan vier mensen te ontmoeten in de buitenlucht. Ook mogen enkele beroepen heropstarten. Het ministerieel besluit over al deze wijzigingen, is gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Een overzicht.

  • Het is opnieuw toegelaten om met tien personen buiten samen te komen, kinderen tot en met twaalf jaar niet meegeteld. Voor deze samenscholingen blijven de afstandsregels gelden. Kan je geen anderhalve meter afstand houden, draag dan een masker.
  • Het is ook toegestaan om met maximaal tien personen in de eigen tuin te zitten, zelfs wanneer gasten daarvoor door de woning moeten stappen.
  • Er kunnen maximaal vijftig personen, en maximaal één persoon per tien vierkante meter, deelnemen aan begrafenissen of crematies, zowel in een daartoe bestemde ruimte, als buiten op een begraafplaats.
  • Georganiseerde activiteiten zijn toegelaten voor kinderen tot en met twaalf jaar met maximaal 10 binnen of 25 buiten. Bij sporttrainingen mogen ze vergezeld worden door één persoon van hetzelfde huishouden.
  • Georganiseerde activiteiten blijven toegelaten voor jongeren tot en met 18 jaar met maximaal 10 buiten.
  • Fotografen mogen in hun lokalen meer personen tegelijkertijd ontvangen, voor wat betreft personen van hetzelfde huishouden, personen die een duurzaam contact onderhouden of kinderen tot en met twaalf jaar.
  • Privésauna’s mogen openen, voor zover deze gebruikt worden door personen van hetzelfde huishouden of personen die een duurzaam contact onderhouden (jacuzzi’s, stoomcabines en hamams blijven gesloten).
  • Diensten voor haarverzorging en verkoop van voedingswaren aan huis zijn opnieuw toegelaten. Deur-aan-deurverkoop blijft verboden, maar bijvoorbeeld een ijskar mag wel rondrijden.

De overige wijzigingen waartoe het Overlegcomité heeft besloten en die gefaseerd ingaan op een datum na 8 maart 2021, worden pas in de loop van volgende week vertaald in een nieuw ministerieel besluit.