VS en Zuid-Korea starten militaire manoeuvres
Foto: AP

Zuid-Korea en de Verenigde Staten starten maandag met gezamenlijke militaire oefeningen. De manoeuvres zullen negen dagen duren, meldt het Koreaanse leger zondag. Het gaat om computersimulaties en geen veldoefeningen. Die vinden later op het jaar plaats. Ook zullen wegens de coronapandemie minder eenheden aan de manoeuvres deelnemen.

De militaire oefeningen van de VS en Zuid-Korea zijn zowat een jaarlijkse traditie. Het doel van deze oefening is de bereidheid om te vechten van de troepen op peil te houden. Met de computersimulaties willen de twee landen zich voorbereiden op mogelijke gevechtsscenario’s. De VS heeft 28.500 manschappen in Zuid-Korea gestationeerd als afschrikking tegen de dreigingen van Noord-Korea.

Noord-Korea wil banden met buitenwereld ‘grondig verbeteren’

De gezamenlijke manoeuvres zijn een doorn in het oog van Noord-Korea. Pyongyang beschuldigde de VS er eerder al regelmatig van een aanval op het land te willen voorbereiden door middel van de militaire oefeningen met bondgenoot Zuid-Korea. De twee landen ontkennen dat. Sinds 2018 hadden de VS en Zuid-Korea de oefeningen teruggeschroefd om meer ruimte te geven voor de gesprekken met Noord-Korea over zijn kernwapenprogramma. Die gesprekken liepen vast na de mislukte topontmoeting van de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in Vietnam in februari 2019.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig