Republikeinen mogen naam en beeltenis Trump niet meer gebruiken
Foto: REUTERS

Oud-president Donald Trump wil niet meer dat de Republikeinse partij zijn naam en beeltenis gebruikt voor het werven van fondsen en het verkopen van partij-artikelen. Hij heeft zijn advocaten brieven van die strekking laten sturen aan de drie belangrijkste fondsenwerf-comités binnen de partij, melden Amerikaanse media.

‘President Trump is nog altijd zeer toegewijd aan de Republikeinse partij, maar dat geeft niemand - vriend of vijand - het recht om zijn beeltenis te gebruiken zonder zijn uitdrukkelijke toestemming’, zegt een van zijn adviseurs tegen de nieuwswebsite Politico.

De oud-president reageert met de brieven onder meer op een mailcampagne van het Republikeins Nationaal Comité dat actief op zoek is naar donaties. In ruil daarvoor komt hun naam te staan op de officiële bedankkaart voor Trump.

Trump zou nogal ontstemd zijn dat zijn naam wordt gebruikt door organisaties die Republikeinen helpen die voor zijn impeachment hebben gestemd.

De voormalige president zamelt zelf geld in met zijn ‘Save America SuperPAC’ om specifieke Republikeinse kandidaten te helpen bij de tussentijdse parlementsverkiezingen in 2022 - een aantal onder hen zouden het misschien zelfs opnemen tegen gevestigde waarden uit de Republikeinse partij.

Los van zijn persoonlijke vendetta tegen bepaalde figuren zoals Mitt Romney, heeft Trump zich wel geëngageerd om de Republikeinen te helpen om bij de volgende verkiezingen het Huis en de Senaat terug te winnen op de Democraten van huidig president Joe Biden.