Perseverance heeft voor het eerst gereden op Mars. Via Twitter verspreidde Nasa beelden van de bandenafdruk op de oppervlakte van de rode planeet. Het was niet de eerste keer dat Perseverance een eerste keer iets deed. Nasa gaf donderdag een overzicht.

Na vier meter gereden te hebben, roteerde Perseverance naar links, om vervolgens zowat 2,5 meter achteruit te rijden. Daarbij nam de rover een foto waarop de bandafdruk op de korst van Mars te zien is.

‘Onze eerste rit verliep ongelooflijk goed’, zegt ingenieur Anais Zarifian van het Jet Propulsion Laboratory (JPL) via de Twitter-account van Nasa. ‘Je kan de bandensporen zien die we op Mars achterlieten. Ik denk niet dat ik ooit al zo gelukkige geweest ben om bandensporen te zien, en ik heb er al veel gezien.’ Het JPL van Nasa bouwde Perseverance.

Alles samen legde de marsjeep - die zowat even groot is als een SUV - 6,5 meter af in 33 minuten. Het tuig kan tot 200 meter per Marsdag afleggen.

Het eerste ritje van donderdagnamiddag volgde na de landing van Perseverance twee weken geleden. Sindsdien voerde de ruimtejeep verschillende handelingen voor de eerste keer uit. Zo gebruikte hij op woensdag al zijn robotarm voor het eerst en maakte hij daags na de landing zijn eerste selfie.

• Mars heeft er weer een bezoeker bij

Perseverance arriveerde op 18 februari op Mars, na een vlucht van 203 dagen en 472 miljoen kilometer door de ruimte. Het voertuig landde in de Jezero-krater, een uitgedroogd meer. Daar zal de komende twee jaar op zoek worden gegaan naar sporen van vroeger microbiologisch leven.

Intussen beleeft ook de Chinese sonde Tianwen-1 eerste keren terwijl ze de planeet vanop iets grotere afstand verkent. Ze leverde gisteren haar eerste high-definition beelden van het Marsoppervlak. Het land hoopt met de resultaten van Tianwen-1 snel zelf een rover naar Mars te sturen.