Sigaretten zijn niet enkel schadelijk voor de gezondheid, ook in de filter blijven maar liefst 7.000 chemicaliën achter. Als zo’n peuk dan in de natuur terechtkomt, groeien planten minder snel en is het wortelstelsel minder uitgebreid. Mooimakers brengt zakasbakjes op de markt in de strijd tegen sigarettenpeuken in de natuur.

Jaarlijks belanden wereldwijd miljarden peuken op de grond. In Vlaanderen alleen al zijn er dat zo’n 100.000 per dag. Het duurt 2 tot 15 jaar vooraleer een peuk afgebroken is in de natuur, en toch geeft 41 procent van de rokers toe een peuk op de grond te gooien als er geen as- of vuilbak in de buurt is. De timelapse van Onze Natuur brengt in beeld hoe schadelijk dat kan zijn.

In de strijd tegen dit zwerfvuil lanceert Mooimakers, het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en de VVSG, het concept van zakasbakjes. Die zijn in ons land nog niet helemaal ingeburgerd. Uit onderzoek van Mooimakers blijkt dat ongeveer de helft van de rokers er wel mee vertrouwd is en dat zo’n 30 procent ze het afgelopen jaar al gebruikte. Volgens Mooimakers vinden vier op de vijf Vlamingen zakasbakjes een goede oplossing, terwijl het draagvlak bij rokers met 83 procent zelfs nog iets groter blijkt.

Bedoeling is om het zakasbakje onlosmakelijk aan de sigaret te verbinden. ‘Net zoals iedere hondeneigenaar vanzelfsprekend zijn zakje meeneemt zodra hij de deur uitgaat, moet ook iedere roker eenzelfde reflex maken en een zakasbakje bij zich dragen telkens hij de deur uitgaat’, aldus Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). ‘Er kunnen geen excuses meer gelden om een peuk op straat te werpen.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig