‘Er kan meer: buiten, buiten, buiten’. Dat zegt premier Alexander De Croo (Open VLD) over de aanpassingen aan de coronamaatregelen waarover het Overlegcomité heeft beslist. Er is een stappenplan opgesteld tot en met de maand mei.

Op het Overlegcomité zijn een aantal maatregelen goedgekeurd ‘die zo veilig mogelijk zijn’, zegt De Croo. ‘Het zijn vooral zaken die ons toelaten om meer dingen buiten te doen’. Bedoeling is dat dit ‘de nodige zuurstof geeft’ om alle maatregelen gemotiveerd te blijven naleven. Doel is het ‘verhogen van de mentale weerbaarheid’.

De premier wijst ook iedereen op zijn eigen plichten. ‘Meer vrijheid is meer verantwoordelijkheid. Als we die buiten op de juiste manier gebruiken, dan kunnen we stap voor stap vooruit. Ondertussen gaan ook de vaccinaties door, en zo komen we stap voor stap bij een lente van de vrijheid’.

De nu afgesproken maatregelen worden in drie stappen doorgevoerd. Deze maand ligt de nadruk op de buitenbubbel, volgende maand komt er een ‘buitenplan’, en vanaf mei zou binnen ook weer wat meer mogelijk zijn. Onder voorwaarden weliswaar: of de stappen worden genomen, hangt af van de verdere verspreiding van het virus in ons land.

Agenda

Het Overlegcomité stemt in met de uitbreiding van de buitenbubbel van vier naar tien personen. De maatregel gaat in vanaf 8 maart, en geldt dus nog niet dit weekend. Tegelijkertijd zullen op begrafenissen 50 mensen toegelaten worden. De eerder afgesproken versoepelingen in het onderwijs zijn ook goedgekeurd. Zo zullen vanaf 15 maart scholen weer op ééndaagse uitstappen mogen. Jongeren onder de 13 mogen weer met 25 kinderen een georganiseerde activiteit doen, bij jongeren tot 19 jaar is dat 10 personen.

Maar dat is slechts een aanloop naar ‘een echt buitenplan’ voor april. Sporttrainingen, markten in open lucht worden weer mogelijk, en ‘een eerste stap naar culturele evenementen’ staat dan op het programma, met maximaal 50 personen. Hetzelfde geldt voor erediensten. Jeugdkampen kunnen doorgaan met maximaal 25 personen. De pretparken kunnen ook weer open.

Zoals verwacht komt er op heel korte termijn nog geen groen licht voor de horeca. Pas vanaf mei kan er gekeken worden naar nieuwe binnenactiviteiten: het heropenen van cafés en restaurants, maar ook meer sociale contacten binnen. Er zouden dan ook meer culturele evenementen mogelijk zijn.

Meer testen

De Croo merkt op dat daartegenover staat dat er veel meer getest zal moeten worden vanaf mei. Hij spreekt over een ‘massief gebruik’ van testen en sneltesten. Vlaams minister-president Jan Jambon merkt op dat daarvoor de jeugdkampen in de paasvakantie kunnen doorgaan, maar dat die al gepaard zullen gaan met veel meer testen: zowel bij aanvang als bij het einde.

Vaccinaties

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) hoopt dat we door de aanpassingen ‘in de lentezon hopelijk meer sociale verbondenheid’ zullen krijgen. Maar het perspectief hangt volgens ook voor een groot deel samen met de vaccinaties. Om die campagne nog verder te versnellen zijn volgens hem ‘nog niet alle middelen ingezet’. Op een overleg van volgende woensdag wordt besproken om de tijd tussen het toedienen van de twee dosissen van het Pfizer-vaccin op te trekken. ‘Ik denk dat we met gerust geweten naar 35 dagen kunnen gaan, en dat geeft dan nog een bijkomende versnelling’.

Reisverbod

Enkele maatregelen worden voorlopig wel behouden, zoals de avondklok, maar ook het reisverbod. Dat betekent dat ook tijdens de paasvakantie niet-essentiële reizen verboden zullen blijven. De Europese Commissie had ons land al om meer uitleg hierover gevraagd, maar volgens De Croo is het reisverbod een belangrijke schakel in een bredere set maatregelen. ‘Je mag die maatregel niet apart bekijken.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in