EK indoor | Iguacel en Bolingo stranden allebei in halve finales 400 meter
Christian Iguacel. Foto: BELGA

Christian Iguacel kon zich vrijdag niet plaatsen voor de finale van de 400m op het EK indooratletiek in het Poolse Torun. Ook Cynthia Bolingo strandde in de halve finale.

De 24-jarige Christian Iguacel liep in zijn halve finale naar de zesde (en laatste) plaats met een tijd van 47.78. Alleen de top twee van elk van de drie halve finales kreeg een ticket voor de finale. Ook een verbetering van zijn PB van vrijdagvoormiddag zat er niet in.

Iguacel leek nochtans lange tijd op weg naar de finale. Net voor de laatste bocht viel hij echter stil. ‘Ik wist dat die Nederlander snel zou vertrekken, dus ik zette mij daar achter in het pak. Baan 1 is echt hard werken, vooral het starten en op gang komen. Het lopen op zich valt wel mee. Het voelde aan alsof ik van in het begin in baan twee aan het lopen was. Je hangt heel scheef, waardoor je veel krachten verbruikt die je op het einde nodig hebt. Ik mag blij zijn dat ik in de reeksen een PB heb gelopen, dat ik ben doorgegaan naar de halve finale. Ik ben zeker zeer tevreden over het kampioenschap’, vertelde Iguacel na afloop.

Van de Belgische individuele 400m-lopers was hij de enige in de halve finales. ‘Dylan Borlée heeft ook wel echt knap gelopen. Hij wordt derde, maar loopt wel onder de 47. Alexander loopt bijna de perfecte koers, behalve dat er één Brit op het lange rechte stuk sneller was waardoor hij net de halve finale miste. Je hoopt natuurlijk om te starten in de 4x400m, maar ik wil zeker niet voor mijn beurt spreken. Ik wil Jacques zijn papier- en denkwerk laten doen om de best mogelijke ploeg op te stellen. Ik denk dat hij al voor 95 procent een ploeg in zijn hoofd heeft en dat hij de koersen van vandaag wou afwachten om te zien wie er nog fris zit.’

Ook Cynthia Bolingo liep in haar halve finale bij de vrouwen naar de zesde en laatste tijd in 53.74. Alleen de top twee van elk van de drie halve finales kreeg een ticket voor de finale. De Brusselse finishte eerder vrijdag op de derde stek in haar reeks met een seizoensbeste van 52.27. Bolingo werd opgevist met de snelste verliezende tijd. Camille Laus en Hanne Maudens redden het niet in de reeksen.

De 28-jarige Bolingo, die een lange periode met aanhoudende achillespeesklachten achter de rug heeft, zorgde twee jaar geleden op het EK indoor in Glasgow nog voor de verrassing door op de 400m zilver te veroveren. Dat deed ze toen in Schotland in een tijd van 51.62. Dat Belgisch record heeft ze nog steeds in haar bezit.