Staatsgreep Myanmar: VS vaardigen nieuwe handelssancties uit
Foto: REUTERS

De Verenigde Staten hebben donderdag nieuwe handelssancties aangekondigd tegen Myanmar. De sancties volgen op de staatsgreep van het leger en het escalerende geweld bij het straatprotest.

Het Amerikaanse ministerie van Handel maakt gewag van nieuwe beperkingen voor de export naar het Zuidoost-Aziatische land. Daarnaast zijn de ministeries van Defensie en Binnenlandse Zaken op de zwarte lijst gezet omdat ze verantwoordelijk zijn voor de staatsgreep. Ook twee commerciële entiteiten in handen van het Myanmarese defensieministerie zijn op de lijst gezet.

Er komt zo een striktere controle op de export van ‘gevoelige’ items naar het land. Daarbij gelden dan nog strengere voorwaarden.

38 doden

De sancties komen bovenop de financiële sancties die er al zijn tegen de leiders van de militaire junta die op 1 februari de burgerregering van Aung San Suu Kyi de laan uitstuurden. Voorts zullen de VS sancties blijven nemen tegen het leger van het voormalige Birma.

Volgens de Verenigde Naties kwamen woensdag minstens 38 mensen op het leven bij de onderdrukking van het straatprotest door de ordetroepen.

Op beelden van een bewakingscamera is te zien hoe de Myanmarese politie woensdag buitensporig geweld gebruikte tegen zorgverleners. De agenten hielden een ambulance tegen en mishandelden de verpleegkundigen voordat ze naar de gevangenis werden afgevoerd.