Antwerpen verlengt ‘Operatie Nachtwacht’ tot half april
Foto: rr

Operatie Nachtwacht, de grootschalige actie van de Antwerpse lokale politie om drugsgeweld en -criminaliteit te ontmoedigen, heeft de voorbije zes maanden tot in totaal 187 arrestaties geleid. De actie is tot half april verlengd.

Dat meldt Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). Hij noemt acties zoals Operatie Nachtwacht ‘noodzakelijk en nuttig’.

Operatie Nachtwacht moest opnieuw rust brengen in de door gewelddadige drugsincidenten getroffen Antwerpse wijken zoals Deurne-Noord, Borgerhout en Antwerpen-Noord, en er de openbare orde herstellen. De politie controleerde tot nu toe al 14.418 personen en 12.629 voertuigen, en kon naar eigen zeggen heel wat informatie vergaren door die controles en identificaties. Daarbij werden ook 233 personen aangetroffen die opgespoord werden.

Naast de arrestaties nam de politie ook 25 wapens, 35 voertuigen en iets meer dan 35.000 euro cash in beslag, maar ook heel wat drugs, waaronder 618 xtc-pillen en 6.700 gram cannabis. Er werden 724 pv’s opgesteld voor gerechtelijke feiten. Twee panden werden op basis van drugsfeiten verzegeld.

‘We gingen ervan uit dat de avondklok de voorbije maanden een impact zou hebben op Operatie Nachtwacht, maar we stellen vast dat de resultaten toonaangevend zijn’, zegt De Wever. ‘Met bijna 200 arrestaties en aanzienlijke inbeslagnames bewijst Operatie Nachtwacht dat aanhoudende, brede acties noodzakelijk en nuttig zijn om het veiligheidsgevoel en de leefbaarheid van onze wijken te versterken.’