De Vlaamse documentaire ‘Nanu Tudor’ (‘My Uncle Tudor’) van Olga Lucovnicova is donderdag in de prijzen gevallen op het filmfestival van Berlijn. De docu, die eerder een VAF Wildcard-award in de wacht sleepte, gaat aan de haal met de Gouden Beer voor beste kortfilm.

Dat meldt het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). In ‘Nanu Tudor’ reist filmaakster Olga Lucovnicova na twintig jaar terug naar het huis van haar overgrootouders in Moldavië, waar ze als kind een trauma opliep. De film is haar afstudeerproject.

Lucovnicova kreeg haar winst te horen in een videogesprek, en was duidelijk heel verrast ‘Dit is heel onwerkelijk’, zegt ze. ‘Toen ik enkele jaren geleden in Berlijn was het mijn droom om naar het filmfestival te gaan. Mijn docenten hadden nog gezegd dat het heel moeilijk zou zijn om zelfs maar genomineerd te worden’.

Het afstudeerproject van Lucovnicova sleepte in december 2020 op het Internationaal Korfilmfestival Leuven reeds een VAF Wildcard-award in de wacht.

De officiële prijsuitreiking zal plaatsvinden tijdens het zomerluik van de Berlinale. Dankzij de bekroning komt ‘Nanu Tudor’ ook in aanmerking voor de Oscar voor beste kortfilm in 2022.

Een andere Vaamse kortfilm, ‘Easter Eggs’ van Nicolas Keppens, werd dan weer gekozen als officiële inzending voor de European Film Awards.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig