Astrid Coppens wint rechtszaak tegen ex-manager over oplichting
Foto: Abbeloos

Tv-figuur Astrid Coppens (38) krijgt 168.000 euro terug van haar ex-manager. Dat heeft de rechtbank van Gent beslist. De voormalige Hollywoodvrouw diende een klacht in nadat ze had ontdekt dat hij haar oplichtte door te sjoemelen met contracten met onder meer tv-zenders en kledingmerken.

In 2010 leerde tv-kijkend Vlaanderen Astrid Coppens kennen als ‘Astrid Bryan’ in het programma Vlaamse Hollywoodvrouwen. In de reeks gaf ze een inkijk op haar huwelijk met de zakenman John Bryan in Los Angeles.

Sinds 2010 werkte ze samen met manager D.P., die vooral in België haar belangen vertegenwoordigde. ‘Mijn cliënte was nieuw in de media en zocht hulp. De aanvragen kwamen vooral uit Vlaanderen. Doordat ze in de VS woonde, had ze hulp nodig van iemand hier’, stelde haar advocate Nathalie Goedertier bij de behandeling van de zaak.

Volgens haar advocaten werd ze opgelicht voor een bedrag van 550.000 euro. ‘Wanneer bijvoorbeeld een contract van 100.000 euro werd afgesloten, toonde hij Astrid een contract van 80.000 euro. Dat verschil stak hij dan in zijn zak, terwijl hij ook nog eens commissie kreeg op dat bedrag’, pleitte Kris Luyckx, die ook voor Nuyens optrad.

In 2016 huwde Astrid met de Gentse filmmaker Bram Coppens. Na de geboorte van hun dochter Billie-Ray in 2019 verhuisde het koppel naar Gent. ‘Ik heb mijn leven in de VS moeten opgeven door hem. Ik vertrouwde hem meer dan blindelings. Later ontdekte ik pas hoeveel hij mij afnam: ik wil gerechtigheid.’

‘Geen televisieprogramma’

De rechtbank van Gent achtte de feiten bewezen en veroordeelde D.P. donderdag tot een jaar celstraf met uitstel en een boete van 8.000 euro. Coppens moet hij 168.000 euro, vermeerderd met interesten, terugbetalen. Aan Laurens Nuyens moet hij een bedrag van 13.000 euro vermeerderd met de intresten terugbetalen. De rechtbank legde hem ook een beroepsverbod op voor vijf jaar.

Voor de rechter vroeg D.P. de vrijspraak. ‘Dit is een strafrechtbank, geen televisieprogramma waar het gaat om de meest sympathieke. Er zijn geen sluitende bewijzen of persoonlijke verrijking. In het begin ging het alleen over management, maar het succes van Astrid hadden ze nooit verwacht. De ene keer rekende hij iets meer aan dan anders, maar op het einde van de rit maakte dat geen verschil’, zegt zijn advocaat Peter Meirsman.