Wat betekent 4 maart voor QAnon en het Capitool?
Foto: REUTERS

De politie van het Capitool in de Amerikaanse hoofdstad Washington staat klaar om vandaag, op 4 maart dus, eventuele nieuwe rellen in het politieke hart van de Verenigde Staten de kop in te drukken. Waarom verwachten ze net die dag onrust?

De Amerikaanse samenzweringstheorieën van de geheimzinnige QAnon hebben ingang gevonden bij radicale Trumpsupporters. Overtuigd door QAnon verwachten velen van hen dat voormalig president Trump opnieuw ingewijd wordt op 4 maart. ‘Als dat niet zo is, zouden sommigen van ons weleens het heft in eigen handen durven nemen’, klinkt het op sociale media.

Maar waarom richten QAnon-volgers zich op die datum? Volgens BBC, dat onder meer sprak met de makers van de QAnonAnonymous podcast, gaat het om de dag waarop Amerikaanse presidenten ingezworen werden voor een wetswijziging in 1933. Die verlegde de dag van de eedaflegging naar 20 januari.

‘Washington DC ligt niet in de VS’

Volgens de theorieën van QAnon geldt die wet niet, net als alle wetten die na 1871 werden aangenomen. In dat jaar werd de ‘District of Columbia Organic Act’ aangenomen. QAnon speelt met het woord corporation – onder andere te begrijpen als onafhankelijke organisatie – in die wet en concludeert dat Washington DC, de hoofdstad van de Verenigde Staten en het epicentrum van de politieke macht, sindsdien buiten de Verenigde Staten ligt. Alles wat er beslist wordt, kan bijgevolg geen invloed hebben op de Verenigde Staten zelf.

Om die reden geloven QAnon-volgers dat de wetswijziging van 1933 niet is doorgegaan, en dus ook dat hun ‘rechtmatige’ president, Donald Trump, pas op 4 maart wordt ingewijd, en niet op 20 januari.

De ‘Storm’ komt eraan

Het zou niet het meest spectaculaire gebeuren zijn die dag, volgens de aanhangers van de complottheorie. De basis van die theorie is dat een select clubje van satanistische kindermisbruikers over de wereld heerst. Bill Clinton, Barack Obama en Hillary Clinton zijn slechts enkele leden. Op 4 maart zou Trump terugkomen en hen straffen voor hun misdaden.

De datum, 4 maart, lijkt eerder flexibel. Eerder had QAnon dezelfde gang van zaken– wat zijn aanhangers de ‘Storm’ noemen – voorspeld voor 20 januari. Toen het die dag niet gebeurde, richtten QAnons volgelingen zich op de ‘ware’ dag van de eedaflegging, 4 maart.

Op dit moment waarschuwen een aantal QAnon-prominenten op hun socialemediakanalen dat de nieuwe datum, 4 maart, een val is van de vijanden van Amerika – de satanistische kindermisbruikers – om QAnon-getrouwen uit hun kot te lokken en neer te maaien. De Capitoolpolitie rekent alvast op twee dagen extra verhoogde waakzaamheid.

In onderstaande video blikt Amerikakenner Steven De Foer terug op vier jaar president Trump.