Acht mensen verwond met bijl in Zweden bij mogelijke terreurdaad, dader neergeschoten
Foto: via REUTERS

De Zweedse politie heeft in Vetlanda een man neergeschoten en opgepakt nadat hij acht mensen had verwond met een bijl. De politie vermoedt een terreurdaad. Drie slachtoffers zijn in levensgevaar en twee anderen zwaargewond.

Een twintiger heeft woensdagnamiddag in Vetlanda, een stadje in het zuiden van Zweden, acht mensen toegetakeld met een bijl. De slachtoffers zijn naar het ziekenhuis gebracht. Volgens het ziekenhuis in de stad Jönköping, op zowat 80 kilometer van Vetlanda, zijn drie van hen in levensgevaar en twee anderen zwaargewond. De drie anderen raakten lichtgewond.

De speurders sluiten een terreurdaad van de dader niet uit. Aanvankelijk zei de politie echter het incident te benaderen als moordpoging, maar later schaalde ze het toch in als een mogelijke terreurdaad. ‘We voeren een onderzoek naar poging moord, maar omwille van bepaalde details in het onderzoek, onderzoeken we ook mogelijke terroristische motieven’, zei Malena Grann van de regionale politie tijdens een persconferentie. Ze voegde eraan toe dat de Zweedse geheime dienst Sapo de politie bijstaat.

Kleinere overtredingen

De verdachte viel de mensen op verschillende plaatsen aan, op enkele honderden meters van elkaar. In de eerste berichtgeving was er sprake van een steekpartij. De politie wilde toen niet verduidelijken welk wapen de dader had gebruikt om de verklaringen van getuigen niet te beïnvloeden. De man zou alleen gehandeld hebben en kon ingerekend worden nadat hij in zijn been werd geschoten. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht, maar zou volgens politiewoordvoerder Jonas Lindell niet in levensgevaar zijn. De man kon nog niet verhoord worden.

De vermoedelijke dader stond bekend bij de politie voor kleinere overtredingen. De politie had geen weet van bedreigingen tegen Vetlanda of van een dreiging door de verdachte.

De geheime dienst meldde al dat het nationale terreuralarm niet verhoogd wordt.

Premier Stefan Löfven veroordeelde intussen de aanval en betoonde zijn medeleven met de slachtoffers en hun naasten.