Brussel en Londen weer op ramkoers (en weer over Noord-Ierland)
Controles in Larne Port, de haven van Belfast. Foto: AP

De Britse regering heeft de ­afspraken over de grenscontroles voor Noord-Ierland nog eens eenzijdig opgezegd.

Het zit er opnieuw bovenarms op tussen de Britse regering en de Europese Commissie. Nadat Londen bekendgemaakt heeft dat het eenzijdig de afspraken rond de grenscontroles in de Ierse Zee wil aanpassen, reageert de Commissie dat ‘het de tweede keer is dat de Britse regering op het punt staat het internationale recht met de voeten te treden’.

De zaak draait rond de controles op goederen die van Groot-Brittannië naar Noord-Ierland worden verhandeld. Omdat Noord-Ierland, ondanks de Brexit, deel blijft uitmaken van de Europese interne markt, moeten er controles gebeuren in Noord-Ierse havens. Op die manier worden controles aan de grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek vermeden.

Maar al sinds begin januari loopt het in de havens fout, waardoor de Noord-Ierse grootwarenhuizen niet goed bevoorraad worden. Volgens Brussel hebben de Britten die controles onderschat en vooral niet goed voorbereid. De problemen kunnen bovendien nog verergeren, omdat vanaf 1 mei de controles nog aangescherpt moeten worden. Brussel had er immers mee ingestemd dat Londen vier maanden zou krijgen om alles op orde te stellen.

Maar de Britse staatssecretaris voor Noord-Ierland, Brandon Lewis, heeft nu bekendgemaakt dat grootwarenhuizen en toeleveranciers veel meer tijd krijgen om de nieuwe douanevereisten helemaal na te leven. Als het van de Britse regering afhangt, krijgen ze tot 1 oktober.

Met die mededeling ondermijnt Lewis de lopende onderhandelingen met Brussel.