De fietser die op Kerstmis in de Hoge Venen een 5-jarig meisje deed vallen met een kniebeweging, krijgt opschorting van straf. Dat heeft de rechtbank van Verviers beslist.

De man was begin vorige maand voor de correctionele rechtbank verschenen. Het parket beschuldigde de man van het opzettelijk ten val brengen van het kind, om zonder voet aan de grond te kunnen passeren.

De rechtbank oordeelde dat ‘de fietser door gebrek aan voorzichtigheid of voorzorg onopzettelijke slagen heeft toegediend, zonder de bedoeling iemand anders kwaad te doen’.

De tenlastelegging is dan wel bewezen, maar de rechtbank hield in de strafbepaling onder meer rekening met de beperkte ernst van de feiten, de afwezigheid van antecedenten, de heisa op sociale media, de oproep tot getuigen door het parket en het feit dat de man van zijn vrijheid beroofd werd. Daarom kende de rechtbank de zestiger de opschorting van straf toe. Hij moet de familie van het meisje wel 1 euro symbolische schadevergoeding.

Het kind was met haar ouders aan het wandelen in de besneeuwde Hoge Venen. De vader filmde het voorval met zijn gsm. Na verspreiding van de videobeelden op sociale media lanceerde de politie een getuigenoproep naar de fietser.