VS leggen sancties op aan hooggeplaatste Russen: ‘Vergiftiging Navalny toont flagrant misprijzen voor internationale regels’
Foto: AFP

De Verenigde Staten hebben sancties opgelegd aan verschillende hooggeplaatste Russen en Russische instellingen vanwege het vergiftigen en het opsluiten van oppositieleider Aleksej Navalny. Onder hen het hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst FSB, Aleksandr Bortnikov.

‘De poging van Rusland om Navalny te doden maakt deel uit van een alarmerend patroon waarbij chemische wapens gebruikt worden’, verklaarde een hooggeplaatste bron binnen de Biden-regering. Volgens de Amerikaanse regering werd Navalny geviseerd omdat hij ‘de Russische corruptie’ aan de kaak stelde.

Tegen zeven hooggeplaatste Russische regeringsmedewerkers worden maatregelen genomen, zoals het bevriezen van tegoeden. FSB-directeur Bortnikov wordt geviseerd, maar ook de viceministers van Defensie Aleksej Krivoroetsjko en Pavel Popov, oud-premier Sergej Kirijenko, Andrej Jarin als hoofd van de beleidsafdeling van president Vladimir Poetin, directeur Aleksandr Kalasjnikov van het Federale Gevangeniswezen en procureur-generaal Igor Kranov.

Ook dertien bedrijven en een onderzoeksinstituut van de Russische overheid, allen gelinkt aan de Russische productie van biologische en chemische wapens worden geviseerd.

De maatregel kwam er volgens de bronnen binnen de Biden-regering in samenspraak met de Europese Unie. Ze herhaalden de oproep aan Moskou om Navalny onmiddellijk vrij te laten.

‘Relaties met Rusland niet resetten’

Het gebruik door het Kremlin van scheikundige wapens om een politieke opposant het zwijgen op te leggen en om anderen te intimideren toont zijn flagrant misprijzen van de internationale regels aan”, zo verantwoordde minister van Financiën Janet Yellen de Amerikaanse strafmaatregelen.

Het zijn de eerste sancties tegen de Russische regering vanwege de regering-Biden. Sinds zijn aantreden slaat de nieuwe president een hardere toon tegen Moskou aan dan zijn voorganger Donald Trump.