Hoge Gezondheidsraad laat AstraZeneca-vaccin toe voor alle leeftijden, geen bewijs dat één prik volstaat
Foto: REUTERS

Het AstraZeneca-vaccin mag aan iedereen toegediend worden en de tweede prik van het Pfizer-vaccin kan wachten tot dag 35. Dat is het advies van de Hoge Gezondheidsraad (HGR), dat nog wel goedgekeurd moet worden door de verschillende ministers van Volksgezondheid. Er is volgens de HGR voorlopig niet voldoende bewijs dat één vaccindosis volstaat.

De Hoge Gezondheidsraad verwijst naar Israëlische en Britse studies die onder andere uitwijzen dat het AstraZeneca-vaccin ook voor 70- en zelfs 80-plussers de kans op ziekenhuisopname bij besmetting stevig doet dalen.

‘Op basis van de laatste gegevens en van de aanbevelingen van het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA) bevestigt de Hoge Gezondheidsraad dat het AstraZeneca-vaccin kan gebruikt worden voor personen vanaf 18 jaar oud en dat zonder bovengrens.’

Tot nu toe werd het AstraZeneca-vaccin enkel aan mensen jonger dan 56 jaar gegeven. De HGR raadde dat eerder aan omdat er nog onvoldoende gegevens voorhanden waren over de werking voor ouderen.

Meer tijd tussen eerste en tweede dosis

De raad adviseert ook om meer tijd te laten tussen de eerste en tweede dosis bij het Pfizer-vaccin. ‘De HGR is van mening dat de toediening van de tweede dosis zo dicht mogelijk dient te gebeuren bij dag 21. Het is zo dat de meest recente gegevens aangeven dat men kan wachten tot dag 42, maar de HGR beveelt aan om het vaccin ten laatste toe te dienen op dag 35, uit voorzorgsmaatregel.’

Daarbij wordt volgens de raad de afweging gemaakt tussen de verminderde efficiëntie als het interval verlengd wordt, en de mogelijkheid om meer mensen al een eerste vaccin te geven.

Hoeveel extra mensen hun eerste vaccin kunnen krijgen als de tweede dosis wordt uitgesteld van dag 21 naar dag 35, wordt op dit moment bekeken door de taskforce Vaccinatie. Die komt waarschijnlijk woensdag met meer gegevens.

Eén of twee dosissen?

De HGR antwoordde ten slotte nog op de vraag of slechts één vaccindosis zou volstaan: ‘Er is geen wetenschappelijke evidentie daarvoor. Dit is op basis van de gegevens waarover we nu beschikken.’

Met het nieuw advies van de Hoge Gezondheidsraad kan de vaccinatiesnelheid worden opgedreven. Het advies gaat nu naar de ministers van Volksgezondheid, die er dinsdagavond of woensdagochtend over zullen samenzitten. Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) gaf dinsdagnamiddag in de Kamercommissie al aan dat de Belgische vaccinatiestrategie zal veranderen. Zodra het advies goedgekeurd is, kan de taskforce Vaccinatie de campagne hertekenen.

Afgelopen zondag noemde Vandenbroucke het al een ‘gamechanger’ als AstraZeneca ook aan ouderen toegediend zou mogen worden.

Verwante artikels

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig