Boris Johnson wil WK 2030 naar Engeland halen
Foto: REUTERS

Engeland, Wales, Schotland, Noord-Ierland en Ierland willen samen het WK voetbal van 2030 organiseren. De vijf landen gaan de komende maanden de haalbaarheid onderzoeken en een officieel ‘bid’ voorbereiden.

De Britse regering, onder leiding van premier Boris Johnson, steunt de kandidaatstelling en trekt 2,8 miljoen pond (ruim 3,2 miljoen euro) uit voor de voorbereidende activiteiten. Daarnaast reserveert de regering 25 miljoen pond voor de ontwikkeling van het voetbal, vooral bedoeld om zo’n zevenhonderd nieuwe velden aan te leggen.

Engeland huisvestte het WK van 1966. De Engelsen veroverden toen voor eigen volk de wereldtitel. Volgend jaar is het WK in Qatar, in 2026 organiseren de Verenigde Staten, Mexico en Canada het WK

‘We willen het voetbal in 2030 naar ‘huis’ brengen’, zei Johnson in The Sun. ‘Groot-Brittannië is de thuisbasis van het voetbal. Het zou geweldig zijn voor het land. Dit is de juiste plaats en de juiste tijd.’

EK-wedstrijden

Johnson liet ook weten dat Engeland bereid is om komende zomer meer EK-wedstrijden te huisvesten. Het Europees kampioenschap (11 juni tot 11 juli) eindigt in Londen, waar op Wembley de halve finales en finale worden gespeeld. In Londen zijn ook drie groepswedstrijden en één duel uit de achtste finales, maar Johnson is bereid meer EK-duels op Wembley te laten spelen als andere gastlanden vanwege de coronapandemie in de problemen komen.

Groot-Brittannië gaat in Europa aan kop wat betreft het aantal gezette coronavaccins. Johnson presenteerde afgelopen maand een routekaart, die aangeeft hoe de Britten de komende weken en maanden steeds meer hun normale leven terugkrijgen.

‘Als ze willen dat we meer EK-wedstrijden huisvesten, dan zijn we daar zeker voor in’, zegt de premier. ‘We praten daarover met de Uefa.’ Het EK vindt komende zomer normaal gezien plaats in twaalf landen.