OH Leuven stuurt Antwerp zonder punten naar huis
Foto: BELGA

OH Leuven blijft in de running voor de top vier en de bijhorende plaats in Play Off 1. Dankzij de zege thuis tegen Antwerp staan de Leuvenaren knap zesde op amper drie punten van Genk en Oostende. Antwerp blijft tweede.

Het eerste kwart van OH Leuven-Antwerp was pover. Beide ploegen waren er duidelijk op gebrand vooral geen goal tegen te krijgen. De bezoekers namen wel het initiatief, maar slaagden er niet in om een noemenswaardige kans bijeen te voetballen. Refaelov en Gerkens kregen Malinov en Hubert op hun lijf geplakt, terwijl Lamkel Zé in de tang zat bij de Leuvense driemansdefensie. De verrassing in die verdediging: Louis Patris, een 19-jarige Luikenaar die voor maandagavond nog geen minuut had gespeeld als prof. Voor de wedstrijd vroeg iedereen zich af: zou Brys een Brysje doen en alsnog een andere speler in de basis droppen? Patris begon gewoon aan de match. Soms verras je door niet te verrassen.

Dat werd pas echt duidelijk halfweg de eerste helft. Tamari ging op wandel vanop zijn rechterflank en werd door Le Marchand neergelegd aan de rand van de zestien. Een vrije trap voor OHL op een niet onaardige positie: een ingestudeerd nummertje, verwacht je dan. Mercier dacht er anders over en knalde de bal keihard in de linkerbovenhoek. Een wereldgoal. Wat die Fransman kan, kan ik ook, moet Tamari gedacht hebben. Amper vijf minuten na de openingsgoal kwam de Jordaniër opnieuw in balbezit op zijn rechterflank. Deze keer begon Tamari - ooit de Jordaanse Messi gedoopt, weet u nog? - niet aan een avondwandeling richting Antwerp-doel. Wel trapte hij de bal prinsheerlijk over De Wolf in de verste hoek: 2-0. Zijn eerste goal in Leuvense loondienst.

Werk aan de winkel voor Antwerp met de rust in zicht. De Great Old ging nog wel op zoek naar de aansluitingstreffer, maar kwam in de eerste helft niet meer tot scoren. Refaelov zag een knap afstandsschot overgetikt door Romo, terwijl De Pauw na een goeie counter onbegrijpelijk naast de kooi van de Venezolaan kopte.

Ook Mbokani scoort niet

Na rust kon OHL het spelletje spelen waarmee het ook aan de wedstrijd begonnen was. De thuisploeg liet Antwerp het spel maken, zonder ooit echt in de problemen te komen. Van zodra de Leuvenaars de bal veroverden, was de boodschap duidelijk: zo snel mogelijk koning Mercier aanspelen, die op zijn beurt loper Sowah en toren Henry moest zien te vinden. Het Leuvense schaakbord.

Twintig minuten voor tijd had Antwerp nog steeds niet gescoord. En dus haalde Vercauteren de grove middelen maar boven. Buta en Mbokani werden van de bank gehaald. Boya en de Pauw mochten gaan rusten. De bezoekers voetbalden nog enkele goeie kansen bij elkaar, maar zowel Refaelov als Mbokani vonden een sterk keepende Romo op hun weg.

OHL deed zo een gouden zaak. Het springt opnieuw naar de zevende plaats en houdt de hoop op play-off 1 levend. Antwerp blijft tweede, maar voelt wel de hete adem van Genk, Oostende en Anderlecht in de nek. Met matchen tegen Club Brugge, Anderlecht én Genk heeft de Great Old bovendien nog een loodzwaar slot van de competitie voor de boeg. Of hoe de strijd om play-off 1 plots nóg spannender wordt.