Europese vaccinpas kan tegen zomer klaar zijn, België kritisch
Een bewijs van vaccinatie in Duitsland. Foto: afp

De Europese Commissie doet deze maand nog een wetgevend voorstel voor de invoering van een digitaal vaccinpaspoort voor de zomer. Die moet het reizen binnen en buiten de EU voor werk en vakantie makkelijker maken. Ons land is alvast geen voorstander.

‘A Digital Green Pass’. Zo noemt Commissievoorzitter Ursula von der Leyen het document. ‘Het moet dienen als bewijs dat een persoon gevaccineerd is of het resultaat vermelden van tests voor wie nog geen vaccin gekregen heeft. Het kan ook informatie bevatten over het herstel van covid-19 en zal databescherming, veiligheid en privacy respecteren’, maakte ze bekend in twee berichten op Twitter.

In overleg met de lidstaten wordt er al sinds eind januari gewerkt aan de technische uitwerking van een vaccincertificaat om medische redenen. Die discussies gaan over hoe het eruit moet zien, wat erin moet staan en hoe het beveiligd kan worden. Onder druk van een groeiende groep lidstaten die zwaar afhankelijk zijn van toerisme voor hun economie, stemt de Commissie er nu mee in om dat certificaat ook te gebruiken om het vrij verkeer in de Europese Unie makkelijker te maken, zowel voor zakenreizen als voor toerisme. De Europese top van vorige week donderdag heeft voor die versnelling gezorgd. Bovendien spraken Israël en Griekenland al onderling af om zo’n groen paspoort te erkennen om reizen zonder beperkingen mogelijk te maken.

‘De Digital Green Pass moet het leven van de Europeanen vergemakkelijken’, aldus Von der Leyen. Daarom koos men voor het woord ‘groen’: toen bij de grenscontroles tijdens de eerste golf lange files aan de grenzen ontstonden, werkte de Commissie het idee uit van ‘groene banen’ voor vrachtwagens om wachttijden te vermijden.

Geen discriminatie

Het voorstel komt er op 17 maart. Over de details kon Commissiewoordvoerder Eric Mamer gisteren nog niets zeggen. Maar als het wetgevend én technisch werk goed opschiet, moet het mogelijk zijn om alles binnen de drie maanden klaar te hebben – net voor het zomerseizoen. ‘De lidstaten zullen dan wel snel moeten handelen’, aldus Mamer.

• ‘Vaccinpaspoort kan reizen binnen EU makkelijker maken’

De belangrijkste kritiek op de invoering van zo’n pas was tot nog toe dat het een vorm van discriminatie zou inhouden: wie gevaccineerd is, zou probleemloos het land binnen mogen terwijl iemand die nog niet in aanmerking kwam of weigert zich te laten inenten een extra test zou moeten ondergaan of in quarantaine zou moeten na aankomst. Dat probeert de Commissie te ondervangen door op het digitaal paspoort ook te vermelden dat iemand een test heeft ondergaan waaruit blijkt dat hij of zij negatief is, of dat iemand antilichamen heeft.

Wat de lidstaten vervolgens aanvangen met het vaccinpaspoort - of het zal bepalen wie een restaurant binnen mag of een festival mag bijwonen - beslissen zij autonoom.

België kritisch

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Sophie Wilmès, reageerde kritisch: ‘Voor België kan er geen sprake van zijn om vaccinatie te koppelen aan vrijheid van verkeer in Europa. Respect voor het principe van non-discriminatie is fundamenteler dan ooit omdat vaccinatie niet verplicht is en de toegang tot vaccinatie nog niet veralgemeend is.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in