In vier stappen naar een duurzame woning
Foto: Facq

Het huis van de toekomst is energiepassief: het gebruikt niet meer energie dan het zelf opwekt. Voor nieuwbouw is dat nu al realiseerbaar. Je bouwt dan futureproof en je leeft in een comfortabele woning die een hogere meerwaarde realiseert bij herverkoop. Hoe geraak je met een bestaand huis zo dicht mogelijk bij dit ideaal?

Er zijn tal van redenen om je huis groener of duurzamer te maken. Omdat het moet, zoals bij nieuwbouw en grondige energetische renovatie het geval is, of omdat je je broeikasgasuitstoot zoveel mogelijk wilt beperken en op die manier je steentje wilt bijdragen aan een beter klimaat voor de volgende generaties. Misschien doe je het omdat je zin hebt in meer comfort of omdat je wilt dat je huis bij verkoop meer waard is. En misschien wens je gewoon een lagere energiefactuur.

Met de juiste aanpak kun je al deze doelstellingen bereiken. Wat zijn de belangrijkste stappen om een bestaand huis te verduurzamen?

• Verwarming

De verwarming en productie van warm water zijn goed voor de helft van het energieverbruik in particuliere woningen. Niet te verwonderen dat zich hier de grootste winsten situeren, zowel op het gebied van uitstoot als qua kostenbesparing.

Wat als je je oude verwarmingsketel zou vervangen door een moderne condensatieketel? In vergelijking met een klassieke ketel kun je met zo’n slimme, compacte en intelligente ketel maar eventjes 30 tot 40 procent energie besparen! Reken je winst maar uit.

Wil je nog een stapje verder gaan? Dat kan met een warmtepomp- of zonneboilerinstallatie. De investering is iets hoger, maar je haalt er gratis energie mee uit de natuur en bent nog meer klaar voor de toekomst. Wist je dat een warmtepomp 75 procent van zijn energie uit de lucht of bodem haalt? De rest wordt opgewekt met elektriciteit (eventueel afkomstig van je eigen PV-panelen). Met een zonneboiler kun je dan weer minstens 50 procent van het warm water produceren dat een gezin op jaarbasis nodig heeft. Je leest het goed, de helft van je warmwaterproductie kost je niets (behalve de eenmalige installatie). En je hoeft niet koud te douchen in de winter, want dan zorgt je condensatieketel automatisch voor de nodige extra warme.

In vier stappen naar een duurzame woning
Foto: Shutterstock.com

• Ventilatie

Nu we meer tijd binnenshuis doorbrengen, is een goede ventilatie meer dan ooit een heel belangrijk aandachtspunt. Een bij voorkeur gecontroleerde aanvoer van gezonde, verse lucht in huis is essentieel voor de gezondheid. Niet alleen voor de menselijke gezondheid trouwens, maar ook die van je huis zelf. Denk bijvoorbeeld aan vochtige lucht die wordt afgevoerd uit de badkamer en anders voor schimmelvorming zou kunnen zorgen. En hoe lekker je ook kunt koken, niemand houdt van kookgeurtjes die in huis blijven hangen. Om over andere geurtjes nog maar te zwijgen. Zorg dus voor een goed ventilatiesysteem en vergeet zeker de badkamer er niet mee uit te rusten.

Je kunt kiezen voor een ventilatiesysteem C, waarbij de lucht wordt aangezogen door roosters in droge ruimtes zoals leef- en slaapkamers, en via ventilatoren in natte ruimtes (badkamer, wc, keuken) wordt afgevoerd. Ventilatiesysteem D zuigt verse buitenlucht rechtstreeks de woning binnen door toevoermonden en verwijdert de vervuilde lucht via een ventilator.

• Een slim huis

Om minder energie te verbruiken en je comfort te doen toenemen, zet je best ook in op een verslimming van je huis. Daarvoor hoef je niet je hele verwarmingsinstallatie buiten te gooien en breekwerk is ook niet aan de orde. Kies voor een thermostaat die het huis alleen verwarmt als je thuis bent en die je van op afstand kunt bedienen. Dan is het huis lekker warm tegen dat je thuiskomt. Ben je de verwarming vergeten af te zetten, dan kun je dat nu ook doen als je niet thuis bent. Je kunt nog een stap verder gaan en de temperatuur per kamer monitoren en regelen met geconnecteerde slimme radiatorkranen die je gewoon op je bestaande radiatoren kunt monteren.

In vier stappen naar een duurzame woning
Foto: Facq

• Regenwaterrecuperatie

Het valt soms overvloedig uit de lucht en we durven er wel eens over klagen, maar planten kunnen niet zonder? Juist: regenwater. Maar je kunt met regenwater veel meer doen dan de planten besproeien: je wc’s doorspoelen, je auto wassen en zelfs de was doen. Met een goede opvang, de juiste pomp, de nodige filters en aparte leidingen kun je hemelwater maximaal gebruiken. Het mooie is dat een regenwaterput ervoor zorgt dat overvloedige regen gebufferd wordt, waardoor de riolen niet overvol geraken en het risico op overstromingen afneemt. Maar het allermooiste is dat je zo gratis water ter beschikking hebt en geen kostbaar leidingwater verspilt.

Ontdek hier hoe FACQ je helpt om van jouw huis een duurzame woning te maken.
Meer advies bij de Facq specialisten »